Recent Posts

Friday, April 26, 2013

Crepe Coklat

assalamualaikum...


Tiba-tiba je buat crepe coklat.. hari kejadiannya ialah petang Rabu ritu..
Sebelum ni pun dah teringat nak makan crepe durian..tp buat ingat2 lupa je dulu
sehinggalah dapat mesej dr  a friend of mine tu , nak oder crepe durian..
mmm fikir dulu.. tak berani nak ambik oder sebenarnya sbb harga durian boleh tahan la kan..
pastu tanya2 kawan yang meniaga crepe durian ni.. saiz, jumlah dan harga yang dijual..
TQ buat rakan blogger dan fb Zalieda yang sudi melayan segala pertanyaan saya...

Untuk kulit crepe ni masih guna resepi yang sama macam buat kat SINI
dan untuk krim pon guna resepi yang sama macam kat SINI
kalau perasan.kastardnya berketul sikit..rasanya saya terlebih masuk tepung kastard hihi
manakala untuk filling coklat , saya gunakan resepi kat bawah tu..
cadangnya nak bubuh milo sikit, tp bila buat crepe saiz mini ni cam rumit sikit bagi saya yang tak biasa..
sambil lipat , bila tak terkatup dek krim yang melimpah..terus masuk mulut hihi


INTI COKLAT
resepi dari : DapurMamasya

Bahan-bahan :
1/2 cwn serbuk koko - ayak
1 cwn gula
2 1/2 cwn air / susu cair - guna fresh milk
1/2 cwn tpg jagung
2 sb marjerin

 Cara membuatnya:
Masuk semua bahan dalam bekas dan masakkan atas dapur menggunakan api kecil , sentiasa dikacau..
Nota DapurMamasya : topping dah sebati dan nampak mula pekat , bolehlah tutup api dan terus kacau. Sejukkan dulu sebentar sebelum digunakan.


pada pendapat saya lah kan...berbanding crepe durian, crepe coklat ni lebih cepat muak pulak...
makan sikit-sikit ok lah :)

2 comments:

mama sara nur said...

sedapnya, teringin tgk crepe atie ni
kalu coklat memang laku he heee

mama sara nur said...

sedapnya tgk crepe coklat atie
kalu coklat mesti laku kan