Recent Posts

Tuesday, December 25, 2012

Durian Crepe with cream custard filling

assalamualaikum....



demam durian crepe tak reda2 lagi kan??
ni kali kedua buat atas permintaan en.suami yang sangat teringin..
buatnya hari ahad ritu... lenguh badan dan sakit pinggang melenggang crepe pun tak hilang lagi..
saya gunakan resepi kulit crepe macam yang saya buat pertama kali hari tu...SINI
cumanya kali nih saya gandakan jadi 7 adunan.. haaaah sakan betul..
mula2.. buat 3, tambah lagi 2 adunan... pastu tambah lagi...
camana tak lenguh satu badan... malamnya rasa cam nak demam..



pagi2 dah masuk dapur buat projek ni..
pastu yang frustnya bila non stick pan yang dah uzur tu buat hal..
crepe kat tengah2nya melekat dan terkoyak.. sebabnya cat kat tengah2 pan tu cam dah tertanggal..
apalagi tepon en.suami soh dia belikan non stick pan yang baru dan murah..
dapatla yang harga rm29.90 cap Top Chef... murah je, tp ok sangat.. jadi penyelamat...




RESEPI CREAM CUSTARD FILLING
resepi asal : kak zu
olahan : Izah
dicuba oleh :atie

bahan-bahan : 
 200 gm susu segar
2 biji kuning telur
30 gm gula halus
2 sudu besar tepung kastard ( ikut izah punya )
kacau atas double boiler sehingga pekat

250 gm non dairy whipping cream - putar sehingga kental
* satukan kedua-dua bahan menggunakan kaedah kaup balik


1st time buat hari tu guna non dairy whipping cream je plus isi durian..
bila campur ngn cream custard ni , rasanya lebih sedap..tak rasa kosong sangat..
tp disebabkan banyak sangat buat , bila dah siap.. tekak jadi tak teringin nak rasa masa tu..
mungkin kepala cam dah pening sebab bau durian hihi
dan saya cuma rasa oreo crepe yang saya  sediakan khas untuk anak dara yang tak makan doyan...






10 comments:

Amie said...

Fullamak! tengok isi durian tu memang kalau saya tak dapatlah buat crepe... terus masuk mulut!

Sheila Shafeareen said...

wauuu mcm nak buat lg je..hemmm kena cari bhn leee

Norzie hany said...

Sedapnya Atie.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Perghhh meleleh air liur tengok durian crepe Atie... nak buat lagi lah nampaknya :P

atie @ ejay said...

@Amie
tu lah kak amie..klu tak fikir nak wat crepe, abis terus kitorang ngadap isi durian tu:)

atie @ ejay said...

@Sheila Shafeareen
kak shiela.. buat lg dan lg hihi

atie @ ejay said...

@Sheila Shafeareen
kak shiela.. buat lg dan lg hihi

atie @ ejay said...

@Norzie hany
sedaap..hmm tp rasa nak kena buat crepe lain dah ni..tekak dah xleh nak telan doyan punya hihi

atie @ ejay said...

@CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)
hihi klu dah meleleh liur tu, kena buat lg lah

Cik Nuries said...

alahai.. sy sampai skrg xpenah makan lagi pon durian crepe nih.haha