Recent Posts

Wednesday, October 30, 2013

Kek Lumut Berkrim - oder

Assalamualaikum...




Alhamdulillah...berkesempatan untuk berkongsi resepi lagi.. ni kali ke 3 buat kek ni , permintaan dari kawan-kawan.. terima kasih sudi oder. Apa pun jutaan terima kasih yang tak terhingga buat rakan fb Eyna Fiona yang sudi share resepi kek ni.. sebelum ni dah pernah buat Kek Lumut Kukus resepi kak DJ.. bila tengok ada tokey2 kek yang postkan gambar kek lumut dalam bekas kecik comel dengan krim putih kat atas ni, teringin sangat nak buat.. tapi tak pasti diorang gunakan resepi yang mana.. nak tanya, malu pulak..lagi pun faham sangat diorang mesti lah berhabis wang ringgit pergi kelas untuk dapatkan resepi tu kan.. try google sendiri, tapi tak ada yang versi camni.. sehinggalah Eyna share resepi kat salah satu group masakan dalam fb tu...



Dah dapat resepi, memang saya tak tunggu lama.. terus cuba. macam kek lumut sebelum ni jugak, sangat mendapat sambutan anak-anak.. lagi bersemangat nak buat.. kat bawah ni saya sharekan resepi yang dah saya olah sedikit mengikut tahap kemanisan yang saya inginkan.. itu pun masih rasa manis lagi hihi mungkin lain kali boleh gunakan non dairy wc yang less sugar tu kan..  nak tengok resepi asal boleh lah jenguk kat fb Eyna ye hihi




KEK LUMUT

sumber :  Eyna Fiona
olahan : Atie

Bhn A

250gm marjerin 
120gm gula caster

Bhn B
5 bji telor gred A

Bhn C 
1/2 cwn susu pekat
1/2 cwn sekaya pandan
1 sudu besar pewarna hijau apple
Setitik dua pewarna kuning lemon
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar paste pandan

Bhn D
210gm tepung gandum
35gm nestum (dikisar halus)
60gm horlick

Caranya:
  1. Pukul bahan A sampai kembang dan gebu.
  2. Masukkan telor sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga kembang
  3. Masukkan bahan C,D dan pukul sehingga adunan sebati
  4. Masukkan adunan ke dalam bekas yang sesuai
  5. Kukus selama 45 minit dgn api sederhana.
saya gunakan bekas saiz SQ 450 dan satu aduanan dapat lah 9 bekas je. anggaran berat setiap bekas +-135 gram camtu lah..

Bhn topping KRIM KAYA

- satu sudu besar  kaya pandan
- 250gm non dairy whipping cream
- 1/4 cawan susu cair 

caranya : satukan semua bahan dan pukul sehingga sebati dan berkrim, tak perlu sampai krim jadi kental. 

untuk hiasan : Kelapa kering yang diwarnakan dengan pewarna hijau

- tuangkan krim ke atas kek dan taburkan kelapa kering sebagai hiasan





warna hijau yang menggudaa... kek lumut ni memang enak dengan rasa sekaya, nestum dan horlicks .. 
sila makan sambil pejam mata hihi


jutaan terima kasih sekali lagi buat Eyna yang sudi berkongsi resepi.. semoga rezeki Eyna bertambah-tambah dengan perkongsian yang bermanfaat ni kan... TQ

15 comments:

asyifa mustaffa said...

Sy smpn resepinya ye..nnti nak cuba juga...:-)

fazianbatrisyia said...

mmg nampak sgt sedap...lama nak try lg kek lumut...belum kesempatan. nanti senang2 sy nak cuba resepi ni...tq 4 sharing

fazianbatrisyia said...

mmg nampak sgt sedap...lama nak try lg kek lumut...belum kesempatan. nanti senang2 sy nak cuba resepi ni...tq 4 sharing

shekechik said...

sangat sedappp ni...kena cuba ni..thanks kongsii resepi =)

nadia rashid said...

terliur nyer tgk...yummmmy

rostina76 said...

nak simpan gak ye resepi ni. menarik sbb bt dlm bekas kecik2…btw nak tanya gak la mcm atie warnakan kelapa tu? ajar le mak bdk baru belajar ni (kalau xkeberatan la).

atie @ ejay said...

selamat mencuba kwan2 semua..hihi mmg sedap kek ni..kak ros, kelapa kering tu ati masukkan dlm plastik pastu titiskan ngn pewarna.. pastu goncang2 sikit.. masukkan dlm bekas pun leh jugak hihi

ummiaisyah said...

salam atie..tengkiu sudi panjangkan resepi..sy pon tak mampu nk g kelas ni...dh lama mencari resepi...ms bulan poser aritu bli kek ni kt pasar rmdn...xcited sgt masuk lam keta buka bekas tu..tengok2 betoi2 dh berlumut (berkulat)..hehehe...cepat2 g tukar balik..sib baik tgk kt keta bukan kt rmh..hehehe

atie @ ejay said...

@ummiaisyah

wassalam... hihi tula tak mampu nakgi kelas.. berterima kasih pada yang share resepi ni pada awalnya.. dah ada resepi ni nanti buleh la wat sendiri ye hihi

Anonymous said...

klau kukus dlm bekas comel camtu berapa lama eh? tq..

atie @ ejay said...

dlm 30 minit dah masak dah..

Norfarizan Musa said...

Kek ni bila di kukus dia naik x?...haishhhh mcm nk kne cube buat jugak ni...

Norfarizan Musa said...

Kek ni kalau kukus dia naik x? Mcm best je ni...nk kne cube buat...

HomeKreation said...

Aslmkm Atie. TQ sharing. Along dah cuba n sedap sangat seperti yg di idamkan!

Farhana Sharif said...

Salam atie awak terus kukus dlm bekas tu ke