Recent Posts

Wednesday, December 12, 2012

akhirnya...Durian Crepe

assalamualaikum....

 alhamdulillah...akhirnya setelah lama mengidam nak menikmati durian crepe ni , petang tadi berjaya jugak mengigit2 enak benda alah yang tengak femes sekarang ni.. masa kat jitra aritu dah beberapa kali minta suami belikan buah durian untuk cuba buat durian crepe ni , tp selalu tertangguh2 je.. telan liur je tengok dalam belog.. tengok kat fesbuk.. dengan ajakan kakak , akhirnya terjadilah projek durian crepe nih petang tadi... 1st time buat , kira menjadilah kaaaan hihi

 resepinya kakak cuma salin di kertas je.. setelah saya selidiki hihi akhirnya sumber resipi kulit crepe nih dari Eyna Haneyna . Boleh berkunjung ke fesbuknya... resepi saya copy paste dan edit teks kat bawah :

CREPE DURIAN
dicuba oleh : atie
sumber resepi : Eyna Haneyna
untuk crepe :
- 20gm tpg gandum
- 20gm tepung ubi
- 10gm tpg kastard
- 10gm tpg jagung
- 1 biji telur
- 1 sdk myk masak
- 1 sdb gula halus
- 40ml susu cair
- 150ml air
- pwrna kuning
- perisa durian

Cara membuatnya :
- masukkan semua bahan dalam mangkuk.. sebatikan dengan whisk dan tapis.
( kalau pekat , tambahkan sedikit air ) - saya ikut cara ni je
- boleh juga diblender , cuma sedikit berbuih. kena hilangkan buih2 tu dulu untuk elakkan crepe akan berlubang bila banyak buih
- ambil sesenduk kecil , tuang adunan dalam kuali yang dipegang
- layangkan kuali agar sekata ( goyang2 je..jgn layang ke bumbung pulak hihi )
- masak atas api kecil sehingga kering , tak perlu terbalikkan
- angkat dan susun sehingga sejuk..alhamdulillah..tak melekat walau ditindih

FILLING : 
-150ml  fresh cream diputar hingga kental ( boleh mix sekali dengan 2sdb isi durian )
- isi durian secukupnya

- bentangkan kepingan crepe tadi , letakkan fresh cream.
- letakkan isi durian dan letak lagi fresh cream di atas isi durian td..
- lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah..
- siaaapp!!!

nak tengok cara lipat durian crepe nih, boleh jengah ke blog kak Ita di SINI



1st time buat , rasanya sangat berpuas hati dengan kulit crepenya.. ok sangat dah kalau nak buat lain kali.. akan cuba resepi yang sama.. tadi kami buat 3 kali adunan resepi tu.. dapat dalam 20 lebih camtu.. satu adunan mungkin dalam 8 keping crepe ikut pan yang kami guna.. tak besar sangat dan tak delah kecik pun hihi

18 comments:

Norzie hany said...

Alahai sedapnya....sana sini tunjuk Dc,sis belum cuba lg.

adda syuhada said...

xpernah lagi cuba..teringin la plk..

Amie said...

Cantik! percubaan pertama yang menjadi... ni nanti kena buat kali kedua dan seterusnya sampailah habis musim dogyan he he he ehhh

Sheila Shafeareen said...

salam...mmg npk crepe yg sangat menaarik..isi dlm pun penuh...akk pun dah beberapa kali buat hee tp x puas2 juga..asyik teringat2 kat crepe heee

s h a said...

Ya Allah...terliurnye sy tengok.Nak kena cuba sendiri jgk ni.Hehe.Thanx for the recipe :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

suka tgk warna hijau pucuk pisang crepes tu.... akak yg bukan peminat durian ni pun rasa teringin juga nak buat disebabkan sana sini org dok tayang crepes durian... tunggu ada kelapangan this weekend bolehlah buat.. harap2.. hehe..

Rohah said...

mmg sedap tak terkata kan...tak jemu2 makan ni..ada keenakannya tersendiri..

atie @ ejay said...

@Norzie hany
cubalah kak...:)

atie @ ejay said...

@adda syuhada
kena cuba sblm musim durian abis:)

atie @ ejay said...

@Amie
kak amie..abis musim dogyan, kita buat guna buah lain pulak hihi

atie @ ejay said...

@Sheila Shafeareen
kak sheila.. try resepi ni pulak, atie sgt puas hati..nanti nak buat lg:)

atie @ ejay said...

@MaDiHaA a.k.a Ratna
kak..klu yg suka durian, benda alah nih mmg heaven la.. mana tahu nanti akak suka durian lepas cuba buat durian crepe ni hihi

atie @ ejay said...

@s h a
sha, patut cuba tau:)

atie @ ejay said...

@Rohah
betul kak..nanti nak try bubuh filling custard durian plk hihi

mama sara nur said...

assalam Atie
tq ye atas doa2 mu

akak jg blm sempat buat dc ni walaupun durian tgh banyak tu emmm entah bila la sempat

rahel said...

Sedap hingga menjilat jari...

azlia said...

jelos la tgk durian crepe sana sini...meleleh air liur!

azlia said...

jelos rgk durian crepe sana sini..meleleh air liur da ni..