Recent Posts

Tuesday, April 30, 2013

Bavarian Donut jadi Donat Inti Coklat

assalamualaikum...



baru berkesempatan nak update blog..kongsi menu yang dah lama LUPUS hihi
yelah..bila dah start keje balik , masa agak terbatas..
penat badan tak hilang lagi.. lenguh2 kaki duk buat crepe malam tadi masih terasa lagi
tadi kemain semangat balik awal.. konon nak kemas2 sebab esok nak balik kampung
kena pulak ada Hari Anugerah..jadi boleh balik awal dari kebiasaan...
bila nak buka pintu , baru perasan yang kunci pintu takde bersama2 kunci yang lain tu..
pagi tadi kalut , cari kunci yang biasa saya bawak tak jumpa..jadi suami bagi yang lain..
anset pulak takde bateri.. last skali masuk dalam kereta balik, bukak laptop dan connect internet guna broadband. antarla sms kat suami pakai internet.. rupanya dia baru sampai alor setar ada urusan..
ya Allah..hmmm tunggu suami balik, dalam sejam jugak tertidur dalam kereta.. aduuuh...

ok, cerita pasal donat pulak..
sebenarnya dah lama teringin nak buat bavarian donut.. dan intai2 resepi bagai.. tapi asyik tangguh je..
tapi lepas tengok kak sheila buat , saya dah tak tahan lagi hihi
haha tapi tetap tak jadi jugak buat bavarian donut tu , sebab tak guna custard filling
cuma gunakan resepi untuk dohnya aje.. inti, saya gantikan dengan inti coklat yang dah sedia ada, baki inti coklat buat crepe kat SINI

 

Best tau doh untuk donat ni... lembuuuut sangat. saya copy resepi kat blog kak sheila ye...
resepinya dari kak sheila spices journey :)
macam biasa, saya uli pakai mixer je..
campak je kesemua bahan dalam bekas , pastu uli je guna mata cangkuk lanun tu hihi

Bahan doh :
2 cawan high protein / tepung gandum (ayak 3x)
2 sdb tepung jagung
2 sdb butter
1 sdb shortening
1 sdb susu tepung
1 sdb gula
1/2 sk garam
1 biji telur
6g yis mauripan (agak2 1/2 packet lebih sikit)
100ml air suam (anggaran jer)
Gula icing secukupnya utk tabur/gaul

Caranya :
Pukul telur & garam - kocok jer
Satukan semua bahan..masukkan telur tadi...Gaul sampai bersatu...Masukkan air sedikit demi sedikit..Uli sampai doh tk melekat ditangan
Rehatkan doh..tutup sebentar n biarkan doh naik 2x ganda
Bila doh dah naik...tumbukkan doh untuk keluarkan angin
Bahagikan kpd bahagian kecil...Canai sedikit n masukkan filling..tutup doh balik n bulatkan semula..tekan sedikit, biar leper
Tunggu sebentar biar doh naik sedikit...goreng dgn api sederhana
Dah sejuk, tabur gula icing..Siap


sangat lembut dan gebu donatnya...
lain kali nak try buat banyak2 dan frozenkan..
masa buat aritu , budak dua orang tu berebut2 konon nak makan...
alih-alih diorang jilat gula je.. pastu siap mintak tambah gula masuk pinggan masing2..adooooi.



1 comment:

Qasey Honey said...

wah nmpk sgt gebus n sedap donut berinti tu..perghh