Recent Posts

Thursday, October 27, 2011

kek karamel..kali ke3.. berkedut pulak!

assalamualaikum...

dah sarapan ke?best kan cuti2 gini.... boleh lah rileks sikit. td sarapan ngn lontong. buat malam tadi memandangkan keluarga en.suami dah nak balik.. dah bertolak balik dah pun awal pagi tadi.. mmg bercadang nak buat lontong tu sbb sblm nih penah dengar yg MIL teringin nak makan...

hmm.. sekali dah dapat cuti extra arinih ( walaupun kat skolah tu takde sapa yg sambut Deepavali ), plan ngn suami nak cuci rumah... dia pun dah siap apply cuti lagi.. sekali, masih lagi tak selesai jgk wiring lampu rumah tu... hmm tengahari ni, diorang janji nak setel semua....

ok, berbalik pada kek karamel nih... tengok je lah, dahla gula karamelnya sedikit hangus.. pastu bila masak, jd berkedut2 pulak.. tak tahu kat mana silapnya.. masih menggunakan resipi sama yg 1st time saya buat dulu kat SINI..cuma kali nih saya tambah satu sudu kastard dlm adunan karamel...
 kali ketiga buat kek ni.. kali ke2 malu nak ambik gambar, sbb kek jadi cam bingka gitu.. sbbnya putih telur tak mau kembang... masa pecahkan telur, putih dan kuning telur dah bercampur.. tawakal je pukul.. mmg tak mau kembang lah .. tp buat dek jelah walaupun tahu yg kek tuh takkan jadi...

tp tula kan... walaupun kek nih tak jadi sgt dan saya masih tidak berpuas hati di atas hasil kejadiannya, rasanya tak yah cakap... mmg sedap rasa kek nih. nak2 bila sejuk je kan.... hmm agak2 bila pulak nak buat utk kali ke4 nya... tunggu je lah.. ada 2,3 jenis kek lain yg yg duk beratur nak tunggu kita cuba buat hehe

5 comments:

quinnie said...

salam atie..saya pun mushkil tengok kek awak berkedut kat atas ni..kurang air ke proses membakar tu?

atie @ ejay said...

>>quinnie
a'ah.. betul jgk tuh. mmg air saya letak tak banyak sgt masa bakar. hmm bleh jadi la hihi

umi said...

salam atie, kedut pun sedappp...apa ada pada rupa kan?

nik rosmawati said...

sedapnya.dah lama tak makan kek karamel ni.

sahizatul sahimi said...

pernah jugak sekali sha buat jd cmni. tak taw la kenapa. pastu pasal meringue tu prnah sha buat putih telur brcmpur dgn kuning. tp alhamdulillah jd meringue. sbb ada org ckp takkan jd. pape pon, mulakan dgn bismillah dan tawakkal :)