Recent Posts

Friday, May 6, 2011

caramel cake..jgn pandang rupa parasnya

assalamualaikum...



hehe akhirnya terbuat jgk kek nih tengahari tadi... dah lama benar tringin nak cuba. dah lupa dah 1st time terpandang kek nih kat blog mna ntah.. pastu fikir2 mcm susah sgt nak buat kan.. jd tolak tepi je. pastu tertengok plk resipi nih bersama2 ngn cara buat step by step kat blog kak farah, jd bersemangat plk nak cuba. tp tak buat jgk.. jalan2 kat rumah ntah,pagi tadi rajin je duk fb, tekan situ tekan sini.. hingga terjumpalah caramel cake kat belog liana sense, tiba2 je bertekad nak buat hehe

 tp kan.. frust betullah..sbb caramelnya kat tengah2 kek tak keras elok.. merekah2 je. makanya dah lembik tuh, masa potong daaa... haiyya, runtuhlaaaa.. tp tekstur keknya, mmg gebus sgt..lembut je.. nak potong pun kena hati2... hmmm.. caramelnya bg saya manis sgt. rasa mcm susu pekat manis je. next time klu terasa nak cuba lg, saya akan kurangkan gula... tp betullah.. walau kek ni hodoh tak cantik caramelnya tuh... tp sedap ye. nak2 bila dah simpan dlm peti ais dan makan sejuk2... mmg best

caramel cake
c/p dari : liana sense

bahan2
(A)
2 sudu besar gula ( utk buat gula hangus )
caranya tabur dlm loyang dan masakkan atas api pelahan ..biarkan hingga gula hancur dan berwarna keperangan/coklat)-- jgn smpi hangiittt lakk...tak sedap

(B)
1/2 tin susu cair
70 gm gula castor
1/2 sudu teh essen vanilla
3 biji kuning telur
** kalau nak karamel tebal ...susu 3/4 dan tambah 2 biji telur

(C)
140gm tepung gandum
70gm gula castor
3 biji kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak masak ( saya pakai minyak jagung-sedap)atie pakai minyak masak

(D) Meringue
6 biji telur putih
70gm gula castor
1 sudu teh krim of tartar ( saya tak pakai pun)

caranya :

Kacau bahan B pelahan-lahan jangan sampai berbuih ...nanti karamel tak jadi...
Masukkan bahan B dalam loyang gula hangus tadi.
Pukulkan bahan C
Pukul bahan D hingga kembang,putih,likat bila terbalikkan dia takkan jatuh...tapi jangan terlalu lama nanti akan cair semula ( agak2 10 minit
Campurkan bahan D dalam bahan C sedikit demi sedikit...cara kaup balik...hingga sebati...
Warnakan kepada berberapa bahagian....kaler ikut suka yee..
Susunankan mengikut kaler kedalam loyang tadi...kalau nak kaler belang2...massukkan satu persatu warna...tindih menindih..tapi jangan smpi tertutup warna yg pertama dan seterusnya...mulakan dari tengah loyang..
Bakar cara double boiled...( loyang adunan didalam loyang berisi air panas sebanyak 1/3 aje...)
Bakar selama 1 jam...40 minit pertama api bawah...dan 20 minit akhir api atas bawah...
Bila dah masak rehatkan 10 minit baru diterbalikan...
Sejukkan...dalam peti ais baru makan ye...


3 comments:

iNtaN lIaNa said...

boleh ...jgn putus asa...karamel tu 3 biji kuning telur ...dan 2 biji telur ( putih dan kuning )...tau...

atie @ ejay said...

ooh maknanya 5biji telur la utk karamel tu ye
thanks kak

juelee said...

salam.. join contest tapi saja baca entri nak kenal penganjur..

hehehe kite pun pernah buat kek karamel ni sedapppppp kan? die tak sama macam kek biasa..

nyum nyum rasa cam nak buat lagi je nie... hehhehe