Recent Posts

Friday, October 21, 2011

brownies... alamak gula castor dah abis!

assalamualaikum...

antara yang paling atie suka makan! eh eh...ada ke yg atie tak suka makan??? haha... takyah duk tanya nape berat badan sentiasa naik ok... klu dah selalu duk makan kek, pastu diserikan dengan cream cheese penyedap rasa.. siapa yg tak terguda kan, kan?
hari kejadian buat brownies ni... rabu lepas... saja nak buat dua. nak bawak pi sekolah....
pagi2 buta dah siap tapaukan sebekas utk saya dan sebekas lagi utk suami... dia nak bawak pi pejabat jugak.. ok!..
sgt suka ngn ketebalan brownies kali nih. tak tebal sgt sbb saya rasmikan dulang pembakar yg baru..hihi tp kali nih cream cheese kat atas tuh terhangus sikit... dan kali ni jugak saya picitkan blueberry filling kat atas cream utk dimarblekan... sebelum nih, bolehlah tengok yg penah saya buat kat SINI dan SINI
nak buat 2 bijik marble cheese brownies asalnya.. tp brownies yg ke 2 terpaksa diubahsuai sedikit... menggunakan resipi yang sama, cuma saya tambah almond nibs dan choclate chips di dalamnya.. baking soda saya tak masukkan.. pastu ditabur dengan hirisan badam sebelum dibakar... oh, ini adalah gara2 dapur saya kehabisan stok gula castor utk dipukul ngn cream cheese yeeeeha! frust jugakla kan....

tp alhamdulillah.... hasilnya tidak mengecewakan dan rasanya pun tidak kalah.. wallah!sedap....
oh ye.. pagi masa nak kuar rumah, auni ngamuk2 mintak kek.. ( brownies )... ok, saya pujuk dia dan tapaukan satu bekas utk dia dan bawak utk pengasuhnya sekali... lepas salam2 cium2 ngn auni, ali dan en.suami sebelum buka pintu kereta, pesan kat en.suami jgn lupa bekas atas meja..nanti lupa...
naik je ke bilik guru, buat keje itu ini sikit.. print rph, tetiba teringatkan tupperware brownies utk auni bawak lupa nak masuk bag. cuma letak kat luar je dlm keta tuh.. call en.suami tanyakan dia.... ALLAH! lupa! oh, rasa bersalah pulak kat auni....

huhu bila balik rumah... masih tinggal sebekas atas meja.. hmmmm. en.suamiku lupa lagi.... rezeki perut dan berpeluang keemasan tambah lemak lah klu gini....:)

wassalam....

5 comments:

Tina Othman said...

fuyoo, alah ni dgn coklat2 ni semua, nanti nak try lah =)

tun_telani said...

sedapnyer.. tun suka mkn brownies, kalau letak cream cheese lagii la suka..

Nieza said...

memang sedap ni lama dah tak buat...coklat kalau ngan cheese memang gandingan yg mantop:)

Cik Gold said...

Assalam, hai kak..dah lama jadi silent reader, suka bab2 masakan ni tp x pnah pon masak, oven pon x dak..tp nak tau..oven api atas dan bawah ni oven jenis mana ye??apa jenamanya..tingin nak wat brownies ni

aeyla said...

Assalaualaikum.tumpang lalu

dh penah buat jugak brownies ni.mmg sedap x)