assalamualaikum...
genap seminggu saya 1st time cuba masak pizza nih.. pastu buat lagi utk bawak ke sekolah ari Selasa lepas.. sangat sedap. yang paling penting, mudaaaaah je nak buatnya... saya tak perlu bersusah payah menguli doh... bab2 uli doh pizza ke...donat ke.. cam fobia sikit.. sbb banyak yg tak jadi dari yg jadik hahaha..
Upside-Down Pizza
sumber : Tun Telani
Dough
2 bj telur
1 cawan susu
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar minyak
1/2 sudu kecil garam
- gaul sebati (me guna mixer) semua bahan.
- sedia utk diguna
Filling
1 keping dada ayam- kerat2
3 sosej/hotdog- kerat2 ( atie ganti ngn 4 keping daging burger ayam )
1/2 tin cendawan butang- hiris
1/2 bawang besar- dadu
3 ulas bawang putih- hiris halus
2 sudu besar tomato puree ( atie tak masukkan )
1 sudu besar oregano
sebiji buah tomato dipotong dadu - atie tambah
2 sudu besar sos tomato- atie tambah
2 sudu besar sos cili - atie tambah2 sudu besar cili boh - atie tambah
garam - atie tak masukkan
- tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
- masukkan ayam dan tumis sampai ayam masak
- masukkan sosej, cendawan, dan tomato puree. masak kejap.
- gaulkan oregano dan perasakan garam
Keju secukupnya
Cara2:
- Panaskan oven 180 degree
- Letakkan filling dlm loyang
- tabur cheese atas filling - atie bubuh slice cheese 2 kpg n cheddar parut je
- cuahkan adunan 'dough' kat atas.
- Bakar selama 25 minit, hingga keperangan.
- Biarkan selama 5 minit sblm potong dan hidang.
utk bawak pi sekolah, sbb pasaraya sini aritu kehabisan stok daging burger... licin!satu pun tadak.. terpaksa saya gantikan dengan frankfurter ayam Ramly.. so, saya pandang ajelah.. hihi tak boleh nak makan... tak lalu. tp kawan2 kata sedap... alhamdulillah:)
No comments:
Post a Comment