Recent Posts

Saturday, May 21, 2011

laksa sarawak..nang nyaman

assalamualaikum...

pepagi nih hujan plk..alhamdulillah, takdelah panas terik sgt. klu tak waktu pagi camni dah terasa hangat terik mentari tuh... pastu mungkin sebab ujan jgk, cik berudben kita punyalah liat.. slow je. mcm org kena paksa bangun tido je hehe hah, pape pun.. meh kita layan laksa sarawak nih.tuan rumah pun dah sarapan ngn laksa nih jap td, sambil tunggu line tenet yg slow merangkak2 nih 

akhirnya ku molah juak laksa sarawak nih
nang nyaman gilak lah rasanya
( kak hasue.. jgn marah ye, kamek klakar srawak nih hehe)


sebenarnya dah lama ngidam nak makan laksa nih lepas kita bersalin kat ali mcm entri kat SINI. pastu ada kawan satu sekolah dulu sudi pulak nak mengepos pes laksa ( huahaha, padahal setelah ku minta ), minggu lepas pes tuh sampai sekali ngn rempah bubur pedas jgk.. cuma segan ya amat bila cik kak tuh tak mau ambik bayaran.. selalu dapat pree pun malu jgk nih wink wink..:) pastu akhir2 nih laksa sarawak cam glemer lah pulok, terpandang kat umah kak dayang,pastu kak hasue,dapur  kak nor pun berasap bau kuah laksa nih jgk. pastu lepas jamu mata kat rumah diorang, mmg nak kena bagi tekak nih rasa la plk.. petang khamis singgah beli bahan2.. hah, kak anim laju lah plk, dia pi buat dulu hik hik

 posing tanpa kuah

pastu tengahari semalam, masak nasi ngn lauk paling simple je.. malam tuh kita jamu ngn laksa sarawak nih aje. ni pun ntah kali ke berapa kita buat laksa srawak nih kat SINI, SANA. dan semestinya mmg kita sukaaa sgt2 ngn laksa sarawak..
ingat nak makan laksa nih mcm kakHasue, ada cendawan hitam, telur rebus dan tauhu goreng.. sekali dah tak sabar nak makan, terus ngap gitu aje... apepun, daun ketumbar, sambal dan limau kasturi wajib ada tau.. klu tak mmg terasa kekurangan bangat.tp ramai yg tak suka ngn bau daun ketumbar tuh... hihi kita dulu pun tak suka, tp bila makan laksa sarawak, nak kena ada jgk.. klu takde, sanggup tak buat laksa sarawak hihi klu ganti ngn daun sup pun tak menjadi jgk, rasa dah hilang.. teringat plk kat pokok ketumbar yg halus2 lagi yg banyak kat pasaraya kt kuching.. siap leh nampak lagi biji ketumbar masih melekat.. sini takde plk jumpa.


pes laksa yang kawan pos nih, takde jenama.. rasanya yg org kampung buat. biasanya saya pakai pes yg ada gambar burung @ hj. manan punya. yg gambar burung tuh bg saya lagi best la kan.. masa buat kuah nih, tetiba je rajin nak merasa sebelum masuk garam.. ya ampun! mujurlah gatal nak rasa dulu.. klu tambah garam dulu, mmg massssiiin pahit la kuah td. rupanya, pes tadi dah diletak garam yg dah cukup2 rasa dah pun..

sape yg nak cuba buat, blehla jenguk2 resipi kat dapur sifu2 kita at atas tu ye.. tenet slow nih, malas plk kita nak copy masuk sini

2 comments:

ajumohit said...

sedapnya...lapar tghari2 ni

Mamamya said...

sya pun baru je dapat 6 pek (huhuu...giler byk) pes laksa sarawak...rasannya nak buat hujung minggu depan kot...

sya selalu jugak buat yg haji manan punya tp kali ni dapat yg cap burung plak...