Recent Posts

Friday, April 8, 2011

mee calong versi pandai2 je

assalamualaikum...

menunaikan janji utk buat mee calong sendiri kat rumah...dah dekat seminggu dah ( lebih dah pun, kes lama terperam kat dlm draft hehe ) buat nih, cuma tak sempat nak publish hehe aritu masa singgah Beserah, 1st time kita cuba mkn mee calong mcm kat SINI.


tak susah pun buatnya.. macam kita tumis sayur sawi je ehehe. masa kecik2 dulu pun ma selalu buat tumis sawi, pastu masuk isi ikan dan sedikit meehoon. pastu jadikan lauk wat makan nasi. klu nak sedap, kena guna isi ikan yg fresh tau.. nih saya pakai isi ikan sardin@selayang.. punya susah nak dapat ikan selayang kt sini aritu.. ikan kembung banyak la..

 

klu nak cuba, boleh la tengok resipi mandai2 dr saya nih.. alah sebagai rujukan je.. jumlah dan banyak bahan boleh anggarkan ikut citarasa sendiri pun ( ayat org yg tak berapa pandai masak hehe, mmg klu org tanya resipi masakan saya terutama lauk pauk.. jumlah bawang byk mana, halia bape inci, cili bape sudu... harus tak tau saya nak jawab dgn tepatnya sbb saya suka main anggar2 dan campak2 je hehe )

bahan utk kuah :
1 kilo ikan selayang
-dibuang tulang, kemudian blend/kisar tanpa air. saya guna pengisar kering tu je.. kemudian perisakan dgn sedikit garam dan serbuk lada sulah
- tulang ikan saya tak buang terus, cuci bersih dan rebus dengan air utk dapatkan stok ikan, boleh guna buat kuahnya nanti.. jumlah air, ikut pandaila hehe agak2 cukup utk makan ngn sekilo mee. haiyya bila chef tak bertauliah keluarkan resipi kihkih
3-4 ulas bawang merah - kisar
5 ulas bawang putih - kisar
2 inci halia - tumbuk kasar
1 bungkus perkakas sup ( saya guna perkakas sup tulang punya )
tauhu kering
tauhu basah
telur
>> tumis bawang, halia sehingga kekuningan.. masukkan perkakas sup, tambah air rebusan tulang ikan tadi. bila air mendidih, bulat2kan isi ikan td dan masukkan ke dalam kuah. masukkan jgk tauhu kering dan tauhu basah.. tambah garam dan serbuk perasa.bila isi ikan dah timbul, maknanya dah masak la tu hehe
>>bila nak hidang, pecahkan telur dlm kuah ( jgn bagi berderai ) sebiji telur utk setiap mangkuk hidangan

bahan lain :
1kg mee kuning
sawi, taugeh
bawang goreng, daun sup
keropok lekor goreng
sambal kicap

>> bolehlah hidangkan mee beserta bhn2 lain tuh. klu ada keropok lekor, lagi best tau:)
** hikhik.. macam merapu je kat atas tuh. mmg tak lulus nak share resipi. harap2 sape yg nak cuba tuh, buat2 paham je la ye 

2 comments:

Fitri Senin said...

sedapnye... =)

Lesung Batu said...

as salam atie..salam kenal ye..first time dengar mee calong..hehe..tapi nampak sedaplah! :)