Recent Posts

Sunday, March 23, 2014

Banana Bread / Roti Pisang mudah dan sedap

Assalamualaikum...

Alhamdulillah... berkesempatan juga untuk kembali mengupdate blog yang sejuk-sejuk kuku ni.. ini merupakan entri pertama tuan tanah untuk tahun 2014. lamanya lahai tak jenguk ke sini. sempena cuti sekolah ni, ambik kesempatan lah masa yang ada untuk berkongsi resepi yang telah dicuba tahun sudah lagi ni..



Lama benar dah buat banana bread ni. namun masih lagi teringatkan rasanya yang sedap dan tak mengecewakan. nama je pun bread, tapi teksturnya lebih kurang kek jugak. mewah dengan rasa pisang, coklat dan kekacang. resepi ni saya ambik dari Betty Crocker.com. resepinya simple dan nak buatnya pun senang. ok, untuk resepinya saya copy & paste je kat bawah untuk rujukan ye.. hehe dah lama tak mengarang, idea mati kat sini je.. ok, selamat mencuba.



BANANA BREAD / ROTI PISANG
sumber  : Betty Crocker.com

Ingredients :

1 ¼ cups sugar
½ cup butter or margarine, softened
eggs
1 ½ cups mashed very ripe bananas (3 to 4 medium)
½ cup buttermilk
1 teaspoon vanilla
2 ½ cups Gold Medal® all-purpose flour
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt

1 cup chopped nuts, if desired




Directions :

  • 1Move oven rack to low position so that tops of pans will be in center of oven. Heat oven to 350°F. Grease bottoms only of 2 loaf pans, 8 1/2x4 1/2x2 1/2 inches, or 1 loaf pan, 9x5x3 inches.
  • 2Mix sugar and butter in large bowl. Stir in eggs until well blended. Add bananas, buttermilk and vanilla. Beat until smooth. Stir in flour, baking soda and salt just until moistened. Stir in nuts. Pour into pans.
  • 3Bake 8-inch loaves about 1 hour, 9-inch loaf about 1 1/4 hours, or until toothpick inserted in center comes out clean. Cool 10 minutes. Loosen sides of loaves from pans; remove from pans and place top side up on wire rack. Cool completely, about 2 hours, before slicing. Wrap tightly and store at room temperature up to 4 days, or refrigerate up to 10 days.





    6 comments:

    adda syuhada said...

    sedapnyerr...

    Tina Othman said...

    adui menariknya tak tahan tgk

    Amie said...

    Cantik kejadiannya... saya pernah buat tapi entah di mana silapnya tenggelam pulak chocolate & kacang2nya he he heheh

    atie @ ejay said...

    Adda,tryla.sdap ni

    atie @ ejay said...

    Tak tahan tgk,kena buat tau hehe

    atie @ ejay said...

    K.amie,try lg hehe ati kalau kek yg ada pisang ni mmg suka kak