Recent Posts

Monday, March 24, 2014

Rich Oreo Choc Brownies sedap

Assalamualaikum...


Alhamdulillah.. dapat share resepi yang kedua untuk tahun ni hihi. dah lama jugak buat brownies yang super sedap ni. Tengok gambar je dah leh gambarkan kesedapan brownies ni. Bagai dikata oleh Along Roz, brownies ni memang superb hihi



Untuk brownies ni saya gantikan dengan brown sugar dan kurangkan sukatan gula kepada 180 gram je memandangkan biskut oreo beserta krimnya dah sedia manis.Itu pun tetap manis lagi.. Pastu saja je patahkan biskut oreo kasar-kasar cantu dan susun atasnya sebelum bakar untuk taik minat budak-budak ni makan.. hehe tapi makan hari jugak lah nak licinkan semua ni... sebab manis.


Rich Oreo Choc Brownies
(Makes 8" sq)


NGREDIENTS:
225g/8oz Butter
240g Cooking Chocolate
3 Large Eggs
1 tsp Coffee Powder
1 tsp Essence Vanilla
250g Castor Sugar  ( saya gantikan dgn 180 gram brown sugar )
60g Flour*
40g Cocoa Powder*
 1/2 tbsp BP*
1 tsp Salt* (* mixed together) 
1 1/2 packs Oreos Cookies - break & mix with 15g Flour
(1 pack = 137g but no need to be so accurate) 

METHOD:
1. Melt chocolate & add butter.
Stir until smooth.

2. Whisk eggs, coffee, EV & sugar until smooth.
Add in chocolate mixture & stir well.
Fold in flour mixture until well mixed.
Finally fold in Oreos.

3. Bake 170C for 45 min.







SELAMAT MENCUBA :)

12 comments:

Ayu said...

memang sedap brownies ni atie..:)

atie @ ejay said...

betul kak ayu, mmg sedap :)

Anna Qawina said...

Ohoiii..menawan qolbu la Atie....sayang lak nak guna oreo nih..haha

atie @ ejay said...

kak anna, tokey kek xleh kedekuuut hahaha

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam atie...apa kabar lama k.atie tak singgah kat sini.
MMg menarik anak2 menikmatinya!!

atie @ ejay said...

Wsalam k.atie,
Hehe menarik minat bdk2 kalu ada oreo kat ats tu kak

HomeKreation said...

Aslmkm. Memang sedap sangat.... Along pun dah lama tak bikin.

mama sara nur said...

Assalam
Lawanya
Rasa oreo feberet ank2 ni

atie @ ejay said...

wslam along.inshaAllah,arini kalau ada kerajinan nak buat lg utk bwk ke rumah jiran.trm kasih along,share resepi yg best ni

atie @ ejay said...

wsalam,kak kena cuba ni.ank2 mesti suka hehe

MrDe6 said...

sy pun smlm bt brownies tp bkn oreo brownies

Immanuel Kabuhung said...

Halo Bloger Makanan! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
info@mytasteindonesia.com

Terima kasih,
Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung