Recent Posts

Monday, November 26, 2012

banana apple cinnamon muffins

assalamualaikum...

bila ye saya buat muffin nih? hihi kalau tak silap , petang rabu tu.. sambil tunggu anak-anak dan suami pulang, gaul2 bahan semua tak sampai setengah jam semua dah ready.. diorang sampai je terus leh menikmati muffin ni panas-panas..  tu yang bestnya bila buat muffin , mudah dan cepat.. asalnya nak buat kek pisang bercoklat kegemaran  suami macam yang saya selalu buat kat SINI , tp sebab malas dan nak cepat saya try je buat muffin ni .. resipinya dah terperam lama dalam fail yang saya print dari dapur kak Inahar..



Banana Apple Cinnamon Muffins
copy from : Blogresipi
3 very ripe bananas (Dr. Inahar guna 8bji pisang emas)
125ml vegetable oil
2 eggs
250g plain flour
100g caster sugar
½ teaspoon bicarbonate of soda
1 teaspoon baking powder
½ teaspoon cinnamon
2 eating apples, cored, peeled and cubed
1/2 tsp salt
Preheat the oven to 200ºC/180ºC fan oven/gas mark 6 and line a 12-bun muffin tin with muffin papers.
Mash the bananas and set aside for a moment. Pour the oil into a jug and beat in the eggs. Put the flour, sugar, bicarbonate of soda and baking powder and cinnamon into a large bowl and mix in the beaten-egg-and-oil mixture, followed by the mashed bananas. Fold in the chopped apples and then place equal quantities in the prepared muffin tin and bake in the oven for 20 minutes. Cool in the tin for 5 minutes before removing to cool completely on a wire rack.

nampak macam tak menarik je kan?? tp alhamdulillah.. masih gebu.. saya suka rasanya yang manis pisang dan bercampur dengan apple yang masam manis tu.. lain kali saya akan dadukan buah apple tu kecik2..


5 comments:

Gieyana said...

Sedapnyer....mmg mengiurkan...:-)s

Rohah said...

salam atie,
yakin sedap sangat ni..akak n anak2 sukee...merekah lagi lagi tu! mmg puas hati

JaSSNaNi said...

sedap nampak banana muffin ni.. sbb tengok dia merekah2 tu..

inahar ali said...

salam atie..mekacehh kerana mencuba resipi muffin nih..mmg sedapkann!

FnF Simple Life said...

cantiknye kejadian muffin tuuuu...merekah2 gitu... gebus pulak tu