Recent Posts

Thursday, May 31, 2012

MEE KARI KERANG JADI MEE KARI UDANG

assalamualaikum...

terserempak dengan 2 keping gambar mee kari ni dalam folder makanae tadi.. lupa dah bila kami menikmati mee kari yang sangat sedap nih.. asalnya kalau ikut resipi Mee Kari Kerang.. tapi oleh kerana Tukang Dapur nih tak suka makan kerang ( en.suami suka sangat kerang ), jadi tukar je kepada udang.. nak tahu sebab apa saya takleh nak gigit isi kerang?? sebab ada yang bahagian hitam tu.. kalau saya teringin jugak , saya hanya telan kerang tuh tanpa gigit-gigit atau kunyah-kunyah hihi



Resepi Mee Kari Kerang
sumber : Kak Wana Potret Kasih
by : atie

Bahan
1 kg mee kuning (celur dan toskan)
Taugeh
Bawang goreng
Isi ayam ( disiat2 ) – kali ni tak letak
Bahan Hiris atau dipotong
Tauhu (di goreng)
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Telur Rebus
Limau kasturi/limau nipis
Bahan Kuah:
1 kg Kerang  atau lebih ( lebih banyak kerang lebih sedap )
1 paket chicken ball
1 paket fish cake (potong nipis)
2 sudu besar cili kisar – ( saya ganti ngan 2 sudu makan serbuk cili kmd di campur dgn serbuk kari )
3 sudu besar rempah kari dibancuh dgn sedikit air
1/2 -1 cawan udang hidup kisar
2 cawan stok Udang ( kepala dan kulit udang di tumbuk dan ambil airnya )
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
2  keping asam gelugur ( ikut saiz )
minyak
garam
Bahan kisar
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1/2 cawan udang kering ( di rendam )
Cara Penyediaan Kuah
1. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
2. Masukkan kerang.. fish cake, udang kisar dan fish ball, stok udang dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
3. Kacau selalu dan dan sesuaikan rasa.
4. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.

4 comments:

tun_telani said...

kak atie.. tun pun x suka mkn kerang! hihi.. nk termuntah kalau tergigit. teruk kan? xbaik ckp mcm tu kt makanan. huhu..
tp mee kari mmg all time feveret!

dZana said...

aslmkum atie.. fav akk jugak ni.. lebih2 lagi ada tauhu pok tu.. sedapp

Mamamya said...

sedapnya mi kari..dah lama x makan... :)

Bicara Kak Noor said...

salam kenal Atie, nampak sedap tu akak pun jarang makan kerang,sbb ramai yg tak suka jadi nya berkorban lah walaupun sebenarnya akak suka kerang yg cicah air asam tu heee