Recent Posts

Monday, April 30, 2012

fruit tartlets.. 1st time merasa yg sendiri buat

assalamualaikum..

inilah hasilnya setelah berpenat lelah buat kulit tartnya... lenguh kaki betis bagai sbb sepanjang nak abiskan 2 kali ganda adunan doh tart tu, saya wat keje sambil berdiri.. ntah, macam lah takde kerusi kat dapur tu kan.. pastu bila dah tak larat nak penyet2 doh tu, maka terhasil lah jugak tart telor berperisa lemon tu dah lama lama lamaaaaaa sangat nak makan tart buah buatan sendiri nih, akhirnya lewat petang sabtu aritu tercapailah hasrat keinginan tu


hari sebelum tu buat pavlova biru , jadi masih ada lah baki buah anggur , kiwi dan strawberi..
untuk pastri saya gunakan resipi yang sama je.. ntah bila nak tukar resipi lain..
saya camni lah.. kalau dah terlekat ngn satu2 resipi tu, payah dah nak cuba yg lain
tp bagi saya mmg resipi utk pastry ni mmg dah sangat sedap
kadang2 buat banyak2 utk stok.. klu lama sangat nak berisi filling, makan camtu je pun best


PASTRY
Source : Chef Anuar
Ingredients :
160g butter
80g castor sugar
1 teaspoon vanilla
a pinch of salt
1/2 egg ( saya pakai sebijik )
250g flour
**saya buat dua adunan , pun masuk sebijik je telur


Method :
1. Beat butter and castor sugar till well combined. Add in egg, vanilla and salt.
2. Add in flour and mix till a soft dough is formed.
3. Keep in the regfrigerator for about 30 minutes.
4. Press into the tart shells moulds and prick some holes onto the pastry.
5. Bake for 20 minutes or until golden brown in a preheated oven at 180 C




LEMON CUSTARD FILLING
Reference : kak ummi
Source : atie

Ingredients :
4 tablespoons custard powder
200ml water
500ml fresh milk
2 eggs ( i used grade B size)
2 tablespoons butter
2 tablespoons lemon paste


Method

1. mix all the ingredients except butter and lemon paste in a pot. Stir to mix.
2. cook on low fire and stir continuously till the mixture is smooth and not lumpy.
3. add in butter and lemon paste.
4. stir again till the mixture thickens and shiny.
5. when it's ready, remove from fire and allow to cool. Ready to use.

To assemble:
1. Pipe the custard into the tart shells using a piping bag.
2. Arrange the fruits of your choice. 


utk filling tu, saya sengaja ubah.. try letak lemon paste...
cubalah... mmg sedap bila ada rasa lemon tu
nanti klu buat lai cream puff ingat nak pakai resipi filling nih jugak
sangat2 sedap dan berpuas hati hihi


5 comments:

Cheq Sue said...

teringin jugak nak buat walaupun tak berapa suka makan. pernah makan yang dibeli dulu dekat perak, langsung tak sedap...

Rahel said...

Cantiknya tat buah tu...bagi Rahel 2 ketul..nak rasa gak..hehe..
Say,nanti singgah dapur Rahel ambil kalender bulan May ye..tq.

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, comel2 fruit tartlets tu secomel pengomel comel berbisik ni tau... hihi... mesti sedap.. sebab nampak sangat sedao, hebat!

atie @ ejay said...

>>cheqsu
try la buat,mna tau bila buat sendiri dr kurang suka jd bertambah2 suka..sedap tau:)

>>rahel
alahai..baru je habis..hihi nanti singgah pulak rumah rahel ok

>>kak sari
aduuuuh comel2 nih kang kena gigit cam tat nih plk hihi sedap2:)

tun_telani said...

kak atie... omey!!!!! tun acuan tart pun xde. hehe