Recent Posts

Wednesday, November 16, 2011

Apple Carrot Muffin

assalamualaikum...

 resipi yg dah lama diperam... print2 je, terus simpan elok dlm fail..hihi jumaat aritu sambil2 packing barang utk pindah, buatkan jugak la benda nih. asalnya beli epal hijau sbb nak buat apple pai... satu adunan dapatlah dlm 18 bijik muffin ikut saiz yang saya buat la kan. pastu 2x bakar je.. tengah duk nak bakar yg 2nd round tuh, tetiba dengar pintu rumah diketuk... yaAllah, rupanya ma,ayah dan adik bongsu dah sampai.. diorang tak bgtau pulak nak datang pagi2 dr Penang. bila cek anset, ada 6 misscall hehe



pagi2 buta tuh dah siap buat choc rich pudding.. kami pulak masak nasi awal je aritu sbb buat bekalan perut nak kemas2 rumah.. sementara masak nasi lain utk diorang, jamu ajelah pudding ngn muffin ni.. muffin nih saya dah kurangkan sukatan gual, tp tetap manis jgk rasanya...


APPLE CARROT MUFFIN
sumber : kak ida


bahan A
2 cups all purpose flour
1 1/4 cups granulated white sugar - saya pakai secawan je
3/4 teaspoon baking soda
1 1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1 1/2 teaspoon ground cinnamon
(campurkan semua bahan dalam satu mangkuk)

bahan B
3 large eggs
3/4 cup corn/canola oil - saya bubuh minyak masak je hihi
1 teaspoon vanilla
(campurkan semua bahan dalam satu bekas dan gaul sebati)

bahan C
2 cups grated carrot (squeeze the juice)
1 large apple, grated (squeeze the juice) - lebihkan sikit
1/2 cup pecans/walnuts, chopped - saya ganti ngn almond nibs
1 cup coconut

campurkan bahan B dan C ke bahan A dan gaul rata...jangan terlebih gaul...sudukan bahan ke dalam bekas muffin dan bakar selama 20-25 minit pada suhu 180C (preheated oven


7 comments:

cik cek said...

Comel2nya mapin...kak cek nak seketul...ada lagi ke...:D

Tina Othman said...

wah bestnya, nak copy resepi ye

atie @ ejay said...

>>kak cek
alaa dah anis dah.nati nak mai roger2, atie buat lagi hihi

>>tina
sila2:)

Nazrah said...

lamanya tak buat mapin... mesti sedap apple dan carrot kan..

~Sya~ said...

nampak sedapla atie...tp sya lom pandai buat muffin...dh byk kali cuba buat lom ada yg menepati citarasa...

qiqillolla said...

cam sedap jer..nak try buatla nanti:)

CT Delima said...

As'salam Atie

Melompat dari blog Kak Cek ni terus terkam muffin apple carrot. nampak sedap, lagi pun dah lama nak buat carrot muffin sampai ni tak terbuat2. last2 carrot tu k.ct buat jus dan masak jer..hehehe.