Recent Posts

Friday, July 22, 2011

tragedi cupcakes

assalamualaikum...

baru berkesempatan nak update pasal kejadian kek cawan comel nih.. gmbar dah lama upload, tp peram bagi masak sikit hehe tajuk pun bikin kontroversi je..

 
sebenarnya dah lama nak mendeco deco cupcake nih.. tp selalu je ada halangan ..  klu free pulak, penyakit M yg datang tanpa diundang.. kesian plak tengok auni duk tunjuk2 kat imej spongebob yg ibu dia tayang atas rak. kadang2 sampai nangis2 ngamuk mintak gambar tuh.. kejam betul. nah, hari kejadiannya ialah pada Jumaat yg lepas 15/07/2011.. bagi ngam2 cukup seminggu, baru kita masuk belog. utk cupcakes nih, saya guna resipi blended orange cake memandangkan bahan dan penyediaannya sangatlah mdah...

 

Blended Orange Cake
copy dari : blog Hasue

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )
* 1 bji buah limau
* 1 cawan minyak
* 2 cawan gula halus > hasue guna 1 cawan aje--atie pon
* 3 biji telur
* 2 cawan tepung gandum*
* 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
hasue tambah sedikit pewarna oren ( atie tambah sunquick )


Cara-cara
1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
2 Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
4. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak
( atie bakar kejap je, dlm15minit sbb pkai cup kecik )


saya budak baru belajar.. 1st time rasmikan decorating tools yg saya beli aritu.. punyalah semangat sebelum hari kejadian, saya meneliti, menelaah, menonton dgn tekun cara2 menghias cupcake comel2... tp saya punya hasil setakat tu jelah..  beberapa kali cuba wat roses n swirl tu.. tp tak jadi.. susah nak membentuk, sbb cream tuh lembut lembik lah kot hehe saya guna creamcheese frosting, jadi huduh2 pun tetap sedap la kan
sungguh sedih, masa nak abiskan satu dulang cupcakes utk di make-up tiba2 itu dulang jatuh menyembah lantai.. maka bertaburanlah, tergolek2 cupcakes yg ada.. yg ku dah siap conteng2 lorek2 ngn bentuk butterfly pun turut terkorban... ini semua gara2 si kecik auni yg rajin nak membantu.. saya pun tak sedar bila masa dia ada kat situ.. sampai situ ajelah, terus mood saya utk mendeco mati.. titik! noktah! hehe frust betul.


geram kat budak auni nih.. nak tau cara dia makan cupcakes nih?? dia jilat2 semua cream kat atas tuh.. pastu buang imej spongebob yg boleh dimakan, pastu jilat2 lagi cream bagi licin... pastu dengan muka yg tidak ada perasaannya, dibuang kek comel tuh dalam bakul sampah... huwaaaa... sedih2 gini... hai anak....

2 comments:

Fitri Senin said...

cantik

Cheq Sue said...

salam atie...salam kenal ye...tambah geng masak-masak...