Recent Posts

Saturday, July 30, 2011

gadis bertudung... berabaya hitam

assalamualaikum...

ngantuks je lepas pekena lontong buat sarapan.. patu hujan pulak renyai2... katil duk mengguda je kan.. cepat2 my hero kecik bngun utk selamatkan ibunya dari terus rebah haha.. awak nih memang lah ali.. pepagi gini dah mmg waktu dia bangun main2 klu ujung minggu. konfem! dan suka letak dia kat bilik keje saya atas katil, mengadap ke luar tingkap.. sbb dia suka tengok pokok dan bunyi burung yg berkicau tuh... banyak betul burung kecik2 tuh.. tak tau nama apa.. pastu mula alah ali pun jadik cam burung jgk, berkicau2 menegur hehe

okes.. pagi nih nak cerita pasal kakak ali pulak...

 nih gambar auni masa ikut ayahnya ke satu program kat sini... now dah pandai macam2 taktik... tetiba je datang bergesel kat kita.. "saaaayang ibu"... hah dah tau dah... mesti ada menda nih.. mmg sah, itu lah dia akan ucap klu tengok ayahnya bersiap2 nak keluar mana2... "kenapa?? auni nakgi mana nih?"... "ikut ayah.."
* bangun pagi2.. minta kopi.. klu cakap tak boleh minum kopi! maka mcm2 air lain yg dimintanya...
* cakapnya kadan2 terbalik... " nenen nak! mamam nak! fish nak! bum nak!" mcm2 lagi
* klu dia malas, bila kita panggil... pandai je jawab " jap".. ayyo
* panggil ibu dgn mcm2 panggilan.. " ibu, bu, mama, ati, kak ibuuuu!"
* kadang2 panggil ayahnya "..abang.."
* suka mintak garu2 badan dia.." kakal, kakal ( gatal ).. garu2!" hatta yg gatalnya tangan je pun..
* klu dia buat apa2 salah, saya akan ckp " kakak dah tak sayang ibu??.." terus dia nangis atau tempik .."sayang ibuuuu!" dan muncungkan mulutnya utk kiss.. klu saya larikan muka, dia akan nangis2 sedih hehe tp ada jgk, tp jarang.. dia buat donno je

 macam2 lagi perangai kakak :
- suka sgt membaca.. terutama majalah pa&ma.. dia akan mengadap majalah tuh seolah2 dia dah reti baca dan faham
- suka ikut kami solat... alhamdulillah.. bila ayanya jd imam, dia akan ikut bacaan fatihah ayah kuat2
- suka bertudung dlm rumah.. tak kira masa, pagi ke malam ke dinihari ke... ibu terpaksa tambah koleksi tudung auni lagi dan tak boleh beli baju sexy mexy hehe
- rajin tolong.. buang sampah dalam bakul, masuk baju kotor dlm bakul, letak benda2 yg ringan dlm sinki.. cthny: selesai makan, dia akan letak pingganny dlm sinki
pernah dia terlebih rajin, dia buang semua seluar baju ali dan tanggalkan pampers ali utk tukar :)
- sukaaaa sgt2 ngn kartun upin ipin, dan lagu2 maher zain.. dia kenal dan boleh buka sendiri folder yg ada cerita u/ipin @ lagu maher zain dlm my lappy

kamu sangat sweet dan comel bila bertudung!
saayang kamu!

2 comments:

Nizam Ijam said...

comelnya adik tu..hehe :)

EZAN IDMA said...

sweet. smoga terus mnjadi ank solehah