Recent Posts

Saturday, May 28, 2011

blended carrot cupcakes

 assalamualaikum...
entri tertangguh lagi...

sebenarnya saya dah buat cupcakes nih ari ahad minggu sudah.. lama dah pun, tp tak sempat nak update blog.. mcm biasala.. mlas nak megupload gambar.. kang tak boh gambar kang, tak sedap plk ..jap lagi mesti adala berderet entri2 pasal makanan yg dah jadi apa dah pun kan hehe


aritu saya buat cupcakes nih dua adunan, tp lupa plk nak bilang dapat bape bijik hehe pastu hari senin tuh bawak pi skolah and bagi2 sebijik sorang kat bilik guru.. ni kiranya 1st time saya buat kek yg boh carrot.. teringin nak wat carrot cake yg boh kacang2 n campur apple tuh, tp tak berani nak cuba.. takut tak jadik

sedap tau cupcakes nih.. klu letak cream cheese frosting mmg terangkat lah.. saya plk makan ngn chocolate ganache, tak topping kat atas.. waaah sedap bangat hehe klu dah sedap, lelemak berebut2 lah nak menempel hehe lenkali nak try buat orange blended cake plk.. mcm best je, sbb ramia tengok geng2 bloggers yg buat sekali pastu ulang2 buat.. klu dah ulang2 tuh, konfem sedap lah tu kan kan??

Blended Carrot CupCakes
Resepi asal :Blended Orange Cake by Kak Fida@myresipi.com
By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan: 24 cups

* 1 btg lobak merah(dlm 180g)
* 1 cawan minyak
* 1 cawan gula halus
* 3 biji telur
* 2 cawan tepung gandum*
* 3/4 sb baking powder* ( *diayak bersama )
* secubit serbuk kayu manis*(optional)


Cara-cara

1. Bersihkan kulit lobak merah(kikis jika perlu),potong2 kecil.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
2 Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
4. Bakar pd suhu 170C selama 25 min atau hingga masak.