Recent Posts

Tuesday, March 8, 2011

donat suria

assalamualaikum....

hidangan malam td.. ( en.suami ada jamuan majlis ape ntah ) duk cari2 resipi mudah nak buat menguyah ganti ngn nasi ni, terjumpa lah plk resipi donat kat rumah en. MatGebu  yg saya rasa mmg simple dan mudah sgt2 nak bandingkan ngn resipi donat yg lain. rasanya pun pasti tak mengecewakan. nak menyedapkan lg rasa donat 2, saya celup dlm coklat masakan ehehe

saya mintak izin copy resipi ye.. nak resipi boleh tengok kat bawah, atau berkunjung terus ke rumah en. MatGebu kat sini ye. lain kali kena buat double adunan 2.. sbb sikit je dapat, tuh pun saya buat kecik2 je:)

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca besar gula halus @ gula kastor
1 1/2 camca besar lemak sayur (shortening)
1/4 camca teh garam halus
100 ml air suam*
1 camca teh instant yeast @ ibu roti*(*disatukan dan kacau rata, biar hingga berbuih)
Sedikit lagi air (tambahan)
Gula halus untuk salut donat

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, satukan tepung, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam halus, gaul rata dan tuang bancuhan yeast tadi. Gaul rata, jika kurang air, tambah sedikit lagi dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di tapak tangan dan juga mangkuk.
  2. Tabur tepung pada meja kerja, letak doh tadi dan canai setebal 1/2 inci dan terap guna acuan donat, alih atas loyang yang telah ditabur sedikit tepung. Buat hingga siap, tutup permukaan donat dengan kitchen towel bersih dan letak di tempat suam selama 45 minit.
  3. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada kedua2 bahagian. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Salut dengan gula halus, boleh hidangkan....


    No comments: