Recent Posts

Wednesday, March 23, 2011

asam pedas jenahak

assalamualaikum...

pagi isnin aritu berkesempatan pegi pasar.. mintak ayah antarkan. ibu ngn auni turun, ayah jaga ali dlm kereta. mula2 pegi carik ikan selayang sbb janji ngn ayah nak buat mi calong ( dah buat pon hehe ), mujur pakcik 2 satu2nya jual ikan selayang @sardin, segar plk.. jd beli lah sekilo. pastu beli plk ikan kegemaran ayah, ikan kerisi sekilo.. dlm kepala ".. tak leh beli lauk byk2,nanti tak muat nak simpan. freezer dah padat ngn stok ebm ali... " alhamdulillah... tetiba, terpandang plk kat ikan jenahak yg dah dipotong2.. " buat asam pedas sedap nih!.." haha beli la 2 potong jenahak, rm13.

asam pedas jenahak nih mmg feveret kami... klu pegi restoran bunga naga tuh, mesti order nih. menu wajib! tp kan.. klu masak sendiri sebenarnya lagi best, lagi puas, lagi jimat dan bermacam2 lagi lah. tengahari tuh hidang asam pedas jenahak ngn kerisi goreng, ulam pegaga dan kicap lada jarum ( feveret en.suami, wajib ada klu hidang ikan goreng ) klu malas, gunting halus2 cili padi aje. tp aritu saya rajin plk... jd potong sekali serai, bunga kantan, bawang merah dan limau nipis dan gaul ngn kicap manis.. mmg sedap. try la buat hehe
asam pedas style pekat nih tak semestinya pakai jenahak, pari, tenggiri je.. ayam, daging, sotong dan udang pun boleh jgk.. best sgt2. makan nasi bertambah punyalah hehe. sapa nak resipi asam pedas my style sila angkat tangan! hehe ada request bleh la saya share resipi.. malu la i kan.. i tak pandai sgt masak2 lauk2 best nih.. sekadar jd chef utk my lil family je:)