Recent Posts

Saturday, November 6, 2010

akhirnya kami dpt balik rumah

ini kisah kami mlm td... sgt tdk menyangka benda nih boleh berlaku..
kul6ptg semalam keluar rumah pi alor setar sbb nak antar my SIL naik bas
bas express tak mau masuk Jitra.. nak tak nak, terpaksa sbb ahad nih dia dah start kuliah
naik basnya kul9.30mlm tp sengaja keluar awal.. kot2la jln tutup ke hape
jd dlm pjlanan 2, kami tengok2 sama suasana banjir

tengahari tuh call kwn, tnya kbr dia..
katanya rumah dia kt skolah air naik paras pinggang
klu camtu kawasan sekolah pun sama la... so saya sgt risau..
teringatkan buku2 resit dlm laci, kertas exam bdk yg dh ditanda tp tak rekod markah
fail2 skasut hitam saya yg penuh ngn memori, mcm2 lg...
maklumlah bilik guru kami kt bawah je

pastu rumah pengasuh auni pun sama, air masuk rumah sampai pinggang
saya sgt sedih dan sebak bila dgr brita tuh.. ptt saya call tak jawab
rupanya diorang tido kt masjid.. dpt saya bayangkan camna suasana rumah sewa itu
hati saya jd sayu, bila ingatkan wajah tua dia.. byk brg2 rosak..
yg saya nampak tepi jln ptg smlm hanya tilam2, mesin basuh dan peti sejuk

patuttla airport tutup, air keliling penuh mcm tasik..
suasana kt tepi2 jln sgt huru hara... ngn khemah2 hape
kesian tgk org2 tua, bdk2 kecik.. dahla bekalan letrik dan air xdok..
cerita pasal air, teringat en,suami yg terkejar2 cari tandas..
malangnya kawasan a.setar ditutup bekalan air.. masjid2 dan stesen minyak mmg xde air
huh mmg tak dpt lupa suasana kt tepi2 jln..

myVi saya tercabut no.plat.. agaknya jatuh masa duk redah air..
bandar a.setar lengang.. air boleh kata ada kt setiap jln
kami dh mula fikir masa tu,camane nak balik rumah nanti
highway exit ke Kepala Batas, Jitra (utara) tutup, hanya arah selatan je buka
so lepas my SIL naik bas, kami cari jln balik.. mula2 pi arah highway tgk2 kot dibuka
pastu pi ikut Hutan Kampung, huaha..xboleh lalu. en.suami dh mula panik
tanya2 org, dia kata try ikut jln Ayer Hitam..
tiba je kt jln tuh, tiba2 kami tengok air dh penuh kt depan..
ada sorang laki tuh soh kami patah balik, rupanya air baru je naik..

ya Allah! perasaan saya masa tuh???? saya nangis terus, tak tahan lagi..
saya nak balik!!!! mana saya tahan, ngn cik baby duk tekan2 perut saya
nak cari tandas kt mana? ngn bekalan air tak de...
pastu auni plk buat perangai, baju dia basah lencun tumpah air la
pastu ngn dia sehari tak berak lg la... mcm2 la fikir

last sekali,wat keputusan tunggu kt bahu jln tol je.. tawakkal jelah
info kt situ pun hanya maklumkan laluan ke utara je dibuka
mmg laluan utara nak kuar Jitra air masih banyak, tp exit KB bkn ada air pun
2 yg kami perasan masa lalu highway ke a.s
duk tertanya2 nape dia tutup.. kbtln ada polis lalu, soh en.suami tanya
polis tuh suruh mintak dr pekerja tol.. nak lalu jgk...
akhirnya dlm kul12.30 mlm kami dapat lepasi tol itu!!!!!!!!!!
alhamdulillah... dpt balik rumah jgk akhirnya.

****saya fikir2 balik, ujian yg kami terima nih taklah sehebat mna dugaan yg dialami oleh mangsa2 banjir lain. tp dah tak termampu nak tahan... ya Allah, camana lah keadaannya klu Engkau timpakan sesuatu yg lebih hebat...

2 comments:

Wafi comel said...

Salam Atie ... smlm K Shimah ttinggal hp dlm keta n habis bateri plk tu ....
Kami dah nk check out ni .... umah K Shimah masih x leh masuk , semua jln ditutup, tawakal pada Allah, my hubby duk risau kitab2nya ..... KAmi mmg x angkat sgt brg2 coz umah setingkat aja ... nk angkat p mana????
Cmana pun .....ini hanya sedikit ujianNya ..
Doakan kita semua selamat ....amin

atie @ ejay said...

2la...atie plk nih pglmn p'tama tgk banjir..
kesian... klu atie yg kena xtau la