Recent Posts

Friday, October 1, 2010

~ bubur pedas ~

thanks to Miehah, kwn zaman skolah menengah dulu yg wat balik rempah bubur pedas ni. klu kawan2 nak tau, bubur pedas ni merupakan makanan tradisi bumi kenyalang.. terutama pada bln Ramadhan. 1st cuba bubur ni, msa blajar kt NP dulu. kak yana org Melanau klu tak silap, dia la yg buatkan. sampai KL pun penah dia bg bubur pedas ni. pastu msa posting kt Kuching, sempat jgk merasa bubur pedas ni masa majlis buka puasa. 

masa bln puasa aritu, ada sorang kawan yg tersebut pasal bubur ni. so saya kirim la kt Miehah tu yg keje kt Miri ye Miehah? dah lupa...hehe. dpt free plk 2, nati lain kali mintak diposkan atau bwa balik lg. kali ni berbayar la he..

satu periuk besar masak.. kul3.30 pg bangun, siapkan bahan2 semua.. nak jd crita, sblm bangun 2 dpt mimpi yg menakutkan. jd terpaksa kejut suami mintak dia tidur kt ruang tamu temankan saya yg masak kt dapur.. dah masak 2, tinggal sikit kt rumah, isi satu tpprware utk pengasuh auni..selebihnya, satu periuk 2 saya bawak ke sekolah. tunaikan janji saya ngn sorang kawan yg dah penah rasa bubur ni. alhamdulillah...walau kwn2 kt tempat keje xpenah rasa, tp periuk saya liciiiin...





sape2 nak resipi bubur pedas nih leh KLIK SINI ye..  saya ubah sikit2 ikut suka hehe. saya kurangkan santan dan pucuk ulam yg pelik2 2, cnfirm saya xmasukkan sbb tak tau..pastu saya tambah ngn fishcake... thanks to kak DJ sbb benarkan saya copy dia punya resipi.. tp saya share link je lah ye;)

No comments: