Recent Posts

Thursday, October 24, 2013

Blueberry Oreo Chiffon Cake

Assalmualaikum.....


Dah lama tak update blog... memang tak bersemangat nak mencoret-coret.. ditambah dengan tahap kemalasan yang sangatlah tinggi. nak kata sibuk, tak adalah sangat.. cuma kadang-kadang ada jugak halangan kecil yang membantutkan hajat hihi

Chiffon cake nih sebenarnya projek sebelum Raya Korban hari tu..  masa  pergi survey loyang kek yang sesuai untuk buat sejenis kek tu, sempatlah juga saya rembat dua loyang untuk kek chiffon yang berbeza saiz.. sebenarnya dah lama simpan resepi kek nih dalam peti besi ambik dari dapur kak Rima.. pastu dah beli bahan bagai, tapi angan-angan je lah.. lepas tu tengok kak nor pulak buat.. pendam lagi perasaan nak buat tu.. sehinggalah bila kak ct tayang kek chiffonnya yang ada 3 color.. dah tak leh nak bendung lagi hasrat..

Bukan apa, saya nih kalau sebut kek span ke, ke chiffon ke... malas sikit nak menerai, sebab takut tak jadik.. dua jenis kek nih macam payah je nak jadik, kalau saya buat la.. orang lain buat tengok jadi dengan jayanya pun hihi

So di suatu petang nan indah tu, beranikan diri jugak cuba buat kek ni... sebelum tuang adunan yang dah siap tu, saya griskan dulu loyang. mcm biasa la kan, takut kek melekat.. masa bakar tu, waaaa harum semerbak bau aroma blueberry melintas ke hidung hihi.. naik pun elok tinggi walau ada sedikit rekahan.. tapi hati kecik dah berbisik, konfem jadik kek ni. dah masak tu, terus keluarkan loyang dan terlangkupkan atas pan pizza. tiba-tiba bunyi gedebuk kek tu jatuh..oooh ok, tunggu sejuk dulu,nanti tengok camana rupanya...

sambil2 tu, duk berwassup ngn kak nor.. tanyakan dia beza kek span dan chiffon.. dia cakap kek span kena gris loyang tp tidak untuk kek chiffon... hehehe... jadinya daku dah salah teknik. patutla kek tadi terus melucut masa masih panas dari loyang.. hasilny kek yang cantik kejadiannya masa bakar tadi jadi sedikit terpenyet... tapi takde lah teruk sangat. mujurlah rasanya enak, ali dan auni pun duk punggah je..

disebabkan kek nih tersangatlah sedap, malam tu buat lagi... kek ke2...
kek yang ada dalam gambar ni lah kawan2 ye...hihihi sangat sedap kek ni..


BLUEBERRY OREO CHIFFON CAKE

SUMBER : Rima
Rujukan : K.Nor@SecubitGaram dan kak ct Zaliedana

Ingredients :

6 egg yolks
100g blueberry yogurt
150g flour - i used cake flour ( 130 gram tepung gandum + 20 gram tepung jagung , mcm kak ct )
4g baking powder
100g caster sugar ( guna 40 gram je )
3g salt
100g vegetable oil - i used canola oil

6 egg whites
1g cream of tar tar
100g sugar ( guna 80 gram je )
50g of blueberry oreo - cut into tiny bits  ( saya gantikan dgn crushed oreo secukupnya )
enough blueberry paste or purple colour 



Method :

- Preheat oven 150C
- Whisk egg yolks with sugar till pale in colour.. add in yogurt and also oil.. add in ur sifted flour, baking powder and also salt.. lastly add in purple colour (i used wilton gel) - set aside
- In another bowl.. whisk egg white with cream of tar tar till foamy.. slowly add in sugar a little at a time and whisk till soft peak.
- Scoop 1/3 egg white meringue and add to egg yolk mixture.. fold in gently. once combined.. pour ur egg yolk mixture into meringue and continue to fold in gently and lightly.. once mixed pour half of ur mixture into a 22cm tube pan.. sprinkle half of ur oreo blueberry.. pour the rest of ur mixture and lastly throw in the rest of ur oreo bluberry..
Bake it for 50mins.. once baked.. turn ur chiffon pan and once its cool.. take it out of ur pan..



2 comments:

fazianbatrisyia said...

nampak sedap & lain

rostina76 said...

wow!!!!cam menarik gak ni atie