Recent Posts

Friday, April 5, 2013

Kuih Akok - Malaysian Food Fest ( Kelantan Month )

Assalamualaikum ...




Alhamdulillah... dapat makan akok sedap macam yang selalu jumpa kat kampung halaman je..
cuma tak ada lah bau aroma asap arang atau sabut atau tempurung kelapa tu kan..
kalau bulan puasa dan ada kat kampung , ini adalah antara menu wajib ada ketika berbuka..
ayah selalu beli banyak-banyak.. kalau tak dihabiskan masa berbuka , simpan dalam fridge dan buat makan sahur pulak.. aduuuh teringat lah pulak kenangan berpuasa di kampung halaman..


Ini bukanlah kali pertama saya buat akok.. dulu sebelum zaman kerja dan dapat berpuasa di kampung , pernah juga saya buat akok. Bakar atas dapur arang dalam acuan akok yang dipinjam hihi.. sekali buat , kemain banyak lagi dan masa tu buat tak ikut resepi.. tengok banyak mana santan , pastu agak-agak je nak manis tahap mana.. bubuh telur banyak-banyak dan masuk gandum sehingga dapat kelikatan atau kepekatan adunan yang sesuai.. jadi bila orang tanya resepi , konfem lah garu kepala tak dapat nak menjawabnya..

Terima kasih Kak Nor sebab invite atie untuk join Malaysian Food Fest..
saya submit entri nih boleh lah ye hihi



KUIH AKOK

resepi asal : Zaliana
sumber  : Atie

Bahan-bahan :

5 biji telur
200 ml pati santan
140 ml air
130 gram gula manisan ( gula melaka ) - dalam 3 keping saiz kecil
35 gram tepung gandum
3 helai daun pandan disiat-siat
2 cubit garam halus

Cara-cara :
  1. Masak air bersama gula melaka sehingga mendidih dan gula larut. Tutupkan api. Biarkan sedikit suam.
  2. Pecahkan telur di dalam pengisar. Kemudian masukkan santan , tepung gandum , daun pandan , garam.
  3. Masukkan air gula yang telah suam tadi dan di kisar sehingga adunan sebati. Kemudian tapis adunan.
  4. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan yang telah disapu minyak sebentar.
  5. Keluarkan acuan dan isi adunan sehingga penuh dan bakar selama 10 minit dengan menggunakan api atas dan bawah. Kuih ini akan mengembang ketika dibakar dan akan mengecut setelah dikeluarkan dari oven.




Untuk buat akok ni , saya gunakan acuan muffin je.. dapat lah 18 biji..
18 biji?? kalau beli kat kedai , dah banyak tu untuk kami nak abiskan
tapi dah dapat saiz comel-comel gini , 18 biji tu sekali hadaplah..  makan panas-panas pulak.. aduuuh.
kakak auni masa mula-mula tengok akok ni belum masak,
dia kata " mmm tak sedaplah kuih niih...pedas! "
bila dah masak dan saya cubitkan minta dia cuba , laju pulak dia makan
" hmmm sedap lah ibu.. sangat sedaplah akok ni.. " haah tu lah , makan memilih sangat.


Sesiapa yang dah tak tahan tengok kedut akok  , boleh lah cuba resepi ni..
Cara nak buat pun senang dan yang paling penting penyediaannya cepat dan hasilnya , SEDAP! hihi
Terima kasih buat penyumbang asal resepi kuih akok kedut yang best ni..


rupa akok ketika masih dibakar dan hampir masak..
sangat-sangatlah kembang macam nak terkeluar dari acuan muffin tu..



5 comments:

gertrude said...

Thank you Atie for your support of this MFF event. I pun plan nak buat akok ni. Hopefully I have the time to do it :)

Shereen said...

Beautiful photos! Selalu dengar orang cerita pasal kuih akok Kedut ni but tak pernah makan. Thanks for sharing the recipe. Pasti akan Cuba:)

atie @ ejay said...

@gertrude

u're welcome Gert. buatlah.. akok nih penyediaannya very simple. masak pun kejap je :)

atie @ ejay said...

@Shereen
thanks shereen :)
lagi kedut lagi sedap.. mmg kena cuba buat :)

ummiaisyah said...

salam atie....pandainya atie buat...mmg tak tahan tgk kedut2 tu..sy bukan orh kelate p suka sgt...kt sini ada org jual tp tak kaww..dulu ms peknen penah kirim kwn blk klate bli..hehehe