Recent Posts

Thursday, April 4, 2013

Bingka Nestum

Assalamualaikum...




Selamat pagi semua.. dah sarapan ke? :)
baru jam 8 tapi peluh dah mencurah2 ni.. musim kemarau sekarang ni.. tp alhamdulillah.. sehari dua ni bila lewat petang , hujan turun boleh tahan lebatnya.. menghijaukan kembali padang di hadapan rumah yang kekeringan.. dah 2 malam budak kecik athif tidur berselimut je , tak berbaju.. kakak auni dan abang ali lagi lah kadang2 pakai diaper je.. hihi maklumlah rumah kita tak de aircond hihi

ok, berbalik pada menu pagi ni.. buatnya petang semalam lagi..
boleh tahan juga rasa bingka ni.. asalnya nak cuba resepi bingka crackers.. 
tapi terbuat bingka nestum pulak..
bukan selalu buat bingka.. bingka yang pernah saya buat pun hanya lah bingka labu sebelum ni..
dan kalau bingka labu tu en.suami pun laju je makan..
bingka nestum ni pun sedap juga, dengan rasa lemak-lemak dan kerapuhan nestum di bahagian atas tu.
tapi yang pasti kuih tradisional macam bingka ni lambat sikit lah nak abis, saya aje yang semangat duk pulun makan hihi 

 RESEPI BINGKA NESTUM
sumber : kak.yatiememories dan kak hana

Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 2 cawan santan*
  • 1 cawan susu segar*
  • 5 biji telur gred B - cuci dulu*
  • 3/4 cawan gula pasir*
  • 3/4 cawan susu pekat manis/krimer manis*
  • 1 sudu besar tepung jagung*
  • 1 sudu kecil garam halus*
  • 2 sudu besar butter - dicairkan*
  • 1 1/2 cawan nestum original 
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • sedikit pewarna kuning

Cara-cara
  1. Panaskn oven 180'. Blend bahan yang bertanda *.
  2. Masukkan nestum  dan gaul sebati (menggunakn hand whisk atau senduk kayu)
  3. Sediakan loyang, masukkn 1 sudu besar butter & panaskn diatas api yg kecil.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang, tabur bijirin nestum diatasnya.
  5. Bakar 50 - 60 minit @ sampai masak, Tunggu sedikit sejuk baru potong dan hidangkan.
  6. Bagi mendapatkan permukaan yg garing, 5-10minit terakhir gunakan api grill sehingga perang permukaannya. 

hmm semalam parlimen dah dibubarkan..
tunggu diorang umum tarikh mengundi pulak
plan nak balik kampung sebelum cuti bersalin habis dan akan masuk keje balik hujung April ni
asyik tertangguh gara-gara nak tunggu tarikh mengundi.

3 comments:

nadia rashid said...

nom nom nom..best nya kalau dapat mkn..sy kuih kurang reti nak buat

rahel said...

Cantek kaler bingka nestum ni...konfirm sedap giler...

mama sara nur said...

Woo menarik Dan tertarik
akak ni memang suka kuihmuih, nk LG bingka blh buat utk sarapan pg
tq share akak ambik resepi tau