Recent Posts

Saturday, May 5, 2012

buah ara

assalamualaikum...

buat pe tu? nak nak masuk tengahari ni.. pasti sudah ada dikalangan kita yang duduk di dapur, menyediakan bahan2 untuk masak tengahari atau masih ada yang baru selesai bersarapan kan.. bagi saya, masih lagi berkira2 untuk masak apa tengahari nanti.. perut masih lagi kenyang, bersarapan dengan 2 keping roti yang dimakan bersama daging cincang & kacang panggang.. dan pagi2 lagi saya menyediakan mashed potato utk anak2.. pening jgk bila fikirkan si kakak yg agak payah utk makan.. bila kejut dia bangun untuk makan, dia geleng kepala dan cakap sudah kenyang... adoooooi..

ok, sekadar ingin berkongsi...
buah ara dalam gambar ni ialah dari pokok ara yg ada kat belakang dapur rumah saya di kampung.
alhamdulillah.. tak henti2 mengeluarkan buah. tak pasti umur pokok ni..
mungkin hampir 10 tahun agaknya hihi.

bila sebut buah ara, mmmm teringatkan gulai kawah daging bersama buah ara..
seeeeedap sangat.. nak2 bila gulai tuh dah diulang panaskan sehari dua..
pastu makan ngn nasi panas , kicap manis , sambal belacan dan ikan kering hihi itu cara saya lah

buah ara nih ada macam2 jenis.. ada yg warna hijau, ada yg kelat tak sesuai dimakan...
kalau yg macam kat rumah saya nih, cicah budu mentah2 pun sedap.. rangup..
biasanya orang kampung suka campur buah ara dalam gulai kawah daging kambing..
kadang2 ma campur dalam gulai ayam.. hmmmm pun sedap tau...

ramai jugak yang mintak beli buah ara kat belakang rumah nih
tp kalau yang datang tuh mintak beli untuk jamu kenduri, ayah @ ma bagi free je
stakat nak buat gulai 2, 3 kawah tuh boleh lah...
dan biasanya buahnya dicelur terlebih dahulu untuk masukkan ke dalam gulai
waaah ekak dah teringat2 dengan gulai kawah daging plus buah ara nih hihi


3 comments:

Tina Othman said...

salam atie

first time tgk buah ara ni & tak penah tau pun boleh masuk dlm gulai

atie @ ejay said...

salam tina
hihi yeke..mmg best nak2 masuk dalam gulai kambing:)

dapurCikWan said...

salam..kak..sedap tuh buah ara tu..selalu makan kat kenduri..ada dileta dalam gulai kawah..1st time tengok yang fresh,..macam tu rupanya.rupa dia..