Recent Posts

Friday, April 20, 2012

Chocolate Bottom Banana Square


assalamualaikum....
akhirnya tertunailah hasrat nak mencuba  CBBS
yg rata2 dipuji tinggi rasanya yg sedap oleh blogger2 yang mencubanya..
resipi dah lama masuk list, tp ntah.. terlambat pulak mencubanya..
biasala kan.. kadang2 tengah semangat nak membuatnya, ada pulak bahan yg  tak cukup
bila dah buat kan... bila makan , bila rasa sedap sangat2.. mestilah suka kan..
nanti mesti berulang2 kali nak membuatnya lagi..
wah patutlah dipuji2.. mmg sedap sgt!



saya punya CBBS nih agak moist sbb saya masukkan hampir 2 cawan pisang..
saja nak abiskan sekaligus pisang yg saya ambik kat rumah masa balik kampung minggu lepas
suka sgt klu guna pisang lemak manis yg kecik2 comel je saiznya tu.
skrg ni ada pisang berangan dah meranum.. tp bleh buat kek , kuih ke pisang jenis ni ye?


CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARE 
source : Rima
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients
1/2 cup butter - 113g
1 cup sugar ~ dari 1 cup tu k.nor buangkan 2 sudu besar
1 egg
1 tsp vanilla extract
1 1/2 cups mashed banana (about 3 medium bananas)
1 1/2 cups flour
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt - I used 1 tsp since i used unsalted butter
1/4 cup baking cocoa - barry callebaut
1 cup chocolate chips - i used both white and chocolate chips
*tabur almond nibs - ni K.Nor tambah



Method
1. In mixing bowl, cream butter and sugar. Add egg, vanilla, and bananas, beating thoroughly.
2. In a separate bowl, combine flour, soda, baking powder, and salt. Add to creamed mixture and mix well.
3. Divide batter in half. Add the cocoa to one portion of the batter. Spread that portion in the bottom of a greased 9 x 13-inch (I used 9x9) baking dish. Spoon remaining batter on top, swirling gently with butter knife if desired, and sprinkle with chocolate chips.
4. Bake at 170C for 30 minutes or until batter tests done with a toothpick or fork. Cool and cut into 24




5 comments:

K.Nor said...

atie, biasanya kalau k.nor buat kuih apa2 yg guna pisang, mmg k.nor guna pisang berangan.tunggu dia masak betul2 dulu baru guna kalau tak kurang sedap sket guna pisang yg kurang berangan yg kurang ranum ni.

satu lg pisang yg paling k.nor suka guna , pisang raja.. sangat sedap. kuih kita kaler2 oren sket.. mmg best :)

Tina Othman said...

wah nampak sangat menarik ni =)

Rohah said...

salam kenal atie,
waahhh,trliur nampak chocholate bottom nie..tergoda..

quinnie said...

cantikla taburan kat atas tu atie...kita suka kek pisang..sedap!!!

atie @ ejay said...

>>k.nor
ingatkan pisang berangan org tak buat kek..kdg2 sampai buruk camtu je tak tahu nak buat ape.. lepas nih leh guna wat macam2 la kan

>>tina
rasanya tu lg menarik hihi

>>k.rohah
trm kasih singgah blog atie
klu dah terguda, kena buat cepat2 hihi

>>quinnie
betul2..nak2 klu yg lembap2 gitu