Recent Posts

Friday, March 23, 2012

Cinnamon Pull Apart Bread... 2nd attempt

assalamualaikum...
gambar yg terperam...tak dan nak tulis entri sebelum ni... esok masuk seminggu buat roti ni, baru boleh nak publish...alkisahnya sbb ali kena tahan kat ward, pagi selasa baru discharge..

alhamdulillah...kali ni percubaan utk membuat CPAB ni membuahkan hasil yang amat memberangsangkan buat saya, orang yang tak reti nak buat roti.. buat donat pun kadang2 jadik, kadang2 tukang buatnya rasa nak nangis kehampaan...  

 1st time buat, puas tunggu doh tak naik2.. frust yang amat masa tu.. dan saya tak menunggu masa yang lama utk buat kali keduanya ( macaron?? haha cam fobia nak buat kali ke2nya...) setelah mendapat tips dari kak nor. bila tengok doh menjadi mcm gambar kat atas tu, saya dah melompat2 kegirangan, keriangan mcm kanak2 kecik dapat cekelat hihi.. so saya tunggu doh naik hampir penuh, baru masuk oven. bila dah masak, nampak mcm hangus je atasnya kan... haha tp tu lah yang bestnya.. makan panas2 tp rangup keruk keraaaak je. mmg best sangat!
 sebenarnya 1st time saya tengok roti nih kat blog  dairimama@shidah.. dlm tu dia tunjuk step by step nak buat roti ni.. masa duk menelaah resipi nih, tiba2 hilang minat nak buat sbb mcm payah sgt2.. pastu bila tengok kak nor duk tayang, teringin balik nak cuba...

CINNAMON PULL APART BREAD
Recipe: Joy the Baker
source : Shidah & K.Nor

For the Dough (in BM)
2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
1/4 cup gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter
1/3 cup susu penuh krim
1/4 cup air
2 biji telur (size A)
1 sudu kecil Vanilla extract

For the Filling
1 cup gula kasar ~ k.nor letak 1/2 cawan gula castor (boleh gak gantikan dgn gula perang)
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) ~ k.nor letak 1 sudu kecil jer
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) ~ k.nor skip sbb tak ada stok
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown

Cara:
Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan

Pukul telur, ketepikan

Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.

Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda

 note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)

Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk. 

*utk kaedah membentuk roti ni sila rujuk/klik pada link Joy OF Baker atau Shidah


Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.

Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.

Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea.
ok, saya ikut tips kak nor mcm kat bawah ni.. tp idaklah saya guna BM... masih takde kat dapur comel saya... jd pakai je apa yg ada hihi guna jelah mixer mata cangkuk mcm tangan besi lanun bermata satu tu hihi


* Kaedah K.Nor bila guna BM:
Masukkan bahan cecair dulu (bancuhan susu dan mentega, air, telur dan vanila)
Masukkan bahan2 kering (tepung, yis, gula dan garam)
On kan BM dan biarkan ia menguli spt biasa.

3 comments:

izahdaut said...

Dap nyerr.. Dulu nah juga buat, tapi kurangkan rasa cinamon sbb anak2 tak pandai makan lak
Nanti. :-) mmg sedap kan

atie @ ejay said...

mg sedap hihi dah buat lg, taruk chc hips byk2.. anak suka sgt:)

cik gold said...

mmng terliur btol la...saya msti try roti ni.hehe...tp kn beli oven dl.hehe