Recent Posts

Saturday, June 11, 2011

red velvet cake.. jgn pandang sebelah mata ok

assalamualaikum...
( segala aktiviti yg berlaku dlm cerita ini sebenarnya telah berlaku kejadiannya pada petang dan malam hari Khamis aritu :)... )


alhamdulillah 1 Jun aritu genap 4tahun kami melayari bahtera perkahwinan.. dan alhamdulillah syukur yg tak terhingga kerana kehidupan kami telah diserikan dengan kehadiran sepasang cahaya mata anugerah dan amanah yang tak ternilai harganya dr yang Esa..



pastu sgt2 hepi jgk krn telah berjaya menunaikan hasrat dihati ini untuk buat sendiri kek sempena hari istimewa kami.. insyaAllah, lepas2 nih pun saya taknak beli lagi kek utk ape2 je hari special dlm famili kami. buat sendiri lagi baik dan  terjamin sbb kita tahu ape jenis bahan2 yg kita guna kan.. dan sila tepuk tangan utk saya sbb berjaya merealisasikan angan2 utk wat si baldu merah nih sempena anniversary yg ke4 ni..

saya pun tak pasti, bila kali pertama saya tengok kek nih dan di mana.. pastu mcm terkenal plk kek nih sekarang.. masa awal2 tengok tuh, mmg teringin nak mencuba.. sbb pelik je.. xpenah jumpa resipi kek yg guna cuka taruk dlm kek hehe. teringin je la... masak dlm mimpi sbb tak berani nak mencuba. tp dah tanam hasrat utk buat kek nih sempena anniversary.. semua bahan dah standby. siap beli tools utk wat munge2 ngn cream lagi haha. pastu bila tengok kak ita tayang kek nih sempena wed anniversarynya.. lagilah saya teruja dan bersemangat...

pagi2 tu saya duk usha2 lah resipi red velvet cake nih. sbb banyak sgt cara dan bahan serta berbeza2 sukatan bahan yg digunakan, saya akhirnya memilih utk ikut cara kak hana je.. memula, cadangnya nak ikut resipi dr dapur kak Hasue.


huh mencabar sungguh nak siapkan kek comel nih.. hehe mana taknya, bila dah siap adun, pastu bakar.. mulalah saya ulang alik duk mengintai2 dlm oven tuh.. wooooow licinnya permukaan dia. hah konfem jadik! senangla nak sapu cream.. bila timing agak2 dah nak masak kek tuh, saya pi cek lagi.. waaaaargh! aku pakai api atas! napelah boleh tak perasan.. patutla tengok atas cam dah garing, bila cucuk lidi, masih melekat... pastu bila tukar api bawah je, jadilah kek itu senyum simpul senget sebelah buat2 senyum perli kat tuan dia.. agaknya dia nak gelakkan saya kot.. nak kata rupa kejadiannya mcm apam mekar pun boleh jadi aduyaaaaii sedeh gini. ku bahagi dua kek tuh, yg bawah simpan dulu... yang atas kita makan sambil2.. hmmm sedaaaap rupanya kek nih. nasib le sedap.. dengan semangat yg kental dan membara, ku adun sekali lagi.. buat lagi sejibik! haha.. kali nih setting api oven elok2 ok...



frosting utk kek nih nipis je.. jimat cermat sbb tak cukup... see! munge-munge pun tadak.. simpan jelah tools tu.. kita wat lenkali lak ye hehe cam main masak2 je hias kek nih. maklumlah 1st time cuba nak mendeco.. auni pun kalut jgk nak menolong lekat2 gula hati color merah tuh.. rajin anak ibu

RESEPI RED VELVET CAKE
source : joy of baking
terjemahan : hanamemories.blogspot.com


Bahan-bahan

Bahan Kek

250g tepung kek *
1/2 sk garam *
15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)
113g @ 1/2 cawan butter
160g gula kastor - resepi asal 300g
2 biji telur gred A - hana gune 3 biji size M
1sk esen vanila
240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah
2sm liquid merah @ 4sm serbuk pewarna merah - hana buh 1sm jer - bleh ltk 2sm
1 sk cuka
1 sk soda bikarbonat

( saya pun pakai tepung gandum je, campur ngn 2 sudu teh baking powder )

Cream Cheese Frosting

227g cream cheese
227 mascarpone - hana ganti cream cheese
115g @ 1 cawan gula kastor
360ml @ 11/2cawan whipping cream
hana tambah susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut

untuk cream cheese frosting nih, saya tak ikut resipi atas tuh..
cara saya punya:
250gm cream cheese
130gm butter
6 sudu besar icing sugar
5 sudu besar whipping cream
2 sudu besar susu segar
( campur kesemua bahan, pastu pukul sampai lembut n creamy gitu.. klu kek besar, tak cukupla.. tp utk satu adunan kek nih rasanya dah memadai hehe.. saya punya kek sejibik setengah, so tak cukup.. taklrh nak wat munge2 keliling kek )




Cara-cara

Cara penyediaan buttermilk - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon atau cream of tartar dgn sukatan yang sama.

Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter.
Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit.

Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.

Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2.

Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)

Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.

Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.

Sejukkan di atas redai kemudian belah 3 atau 4 bahagian.

Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan pula gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.

Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda. :)))

Potong dan hidangkan.

malam tuh kul10 baru setel masak2 n kemas2 dapur.. lepas tuh beru leh makan2... menu yg dipadankan ngn si baldu merah ialah mee rebus tulang.. pkai perencah segera je.. cuma tambah bawang n keledek utk pekatkan kuahnya.. hmmm sedaaap. alhamdulillah:)

8 comments:

ibuhebat said...

waaa... nampak sedap betul red velvet cake ni... nak kena cuba jugak ni! :)

jom exchange link!:)

atie @ ejay said...

mmg sedap:)

Mamamya said...

baru berangan nak buat...tp angan2 je lah..huhuuu...ntah bila nak membuatnya..tgk ramai2 yg dah mencuba..kene tunggu b'day anak2 kot...x pun tunggu raya je lah nnti....

p.s:atie nak tanya lah pewarna merah ni guna brand apa yer? klu guna yg star brand tu blh ker??

atie @ ejay said...

kak buatla.. rasa cam sulit je kan hehe tp rupanya senang je. pastu mmg berbaloi lah...
atie pakai carmoisine red (merah tua)sbb tu tak menyala sgt kan. pewarna cap pelangi.. pastu ada cop bunga raya gak kat botol tu, yg powder punya

mamawana said...

Assalam,

Sedapnyerrr...cantiknyerrr kek

Come, visit my other blog

http://lautkasih.blogspot.com/2011/06/antara-osama-salleh-dan-kereta.html

ummu muhammad said...

atie kagumnye kite! hebatnye kek tu (dlm hati: Ya Allah kurniakan aku kerajinan tahap superb mcm dirinya)

Mama AA's said...

gebu tul kek tu.... sedapppp

Ati Masrif said...

salam,

happy anniversary atie!