( entri tertangguh lagi dan lagi.... )
mm bila eh buat menda nih?? minggu lepas la kot.. bkn wat utk sarapan, tp utk makan malam.. tp sungguh mengenyangkan.. siap leh wat sarapan utk esok paginya plk. mmg sedap la... tp en.suami ckp mudah muak kes paratha yg rasa manis2 n lemak sikit.. bg saya ok je, tp cepat rasa kenyang.. kat bawah, saya copy resipi dr belog kak ummi..
sumber : kak ummi
Bahan:-
5 keping frozen plain paratha (akak guna jenama Kawan)
5 biji telor - dipukul sedikit
sedikit daun bawang - hiris halus
1/2 biji bawang besar - dicincang halus
sedikit lada sulah
garam secukup rasa
sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha
beberapa keping slice cheese (jika suka utk dimakan begitu saja)
** kemalasan melanda, saya pukul telur n secubit garam je hehe
** saya pakai onion paratha
Cara-Cara:-
-Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
-Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
-Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
-Masak lebihkurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
-Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas2 suam.
best makan ngn kari ayam kuah pekat2 gitu.. klu makan ngn kari sardin mesti best jgk.. cicah ngn sambal sardin pun konfem sedap jgk nih hehe.. teringat plk kat roti paratha kentang.. lama betul dah tak buat..
1 comment:
hallamak sedapnya..rasa lapar la pulak hehhehe
Post a Comment