Recent Posts

Friday, April 15, 2011

kek durian marble coklat...best!!

assalamualaikum...

makan ape utk minum petang tadi?? hehe macamla kita suka minum petang. takdenya istilah minum petang sbb en.suami bkn suka minum teh, kopi suka2 hati waktu petang. teko kat umah nih, tunggu tetamu datang je baru terhegeh2  tuan dia bawak keluar tunjuk muka:)

sebenarnya kita cdg nak buat kulit tart.. sbb terasa nak mengecis hehe tapi, mood cik rajin berdesap lari ntah ke mana... pastu terasa plk nak wat kek pisang.. pastu bila jln2 kat blog izah ngn kak mas 2, cam teringin je nak try kek durian.. petang kelmarin singgah pasar malam, mintak en.suami beli 2 biji durian.. mmg sedap sgt2 isi durian tuh, kuning.. isi tebal, bijik plk leper.. mmg berbaloi2 lah... hehe sebiji, saya aje yg makan. en.suami tak berapa makan sgt.. dia takut panas la, tekak jd kering lah... hehe mcm2..
 kalau buat kek durian abang makan tak??  hmmm boleh la sikit2... aiyya jawapan yg kurang memberansangkan... tp saya try buat jgk la.. tetiba dtg idea utk campur ngn serbuk koko utk separuh adunan tu. bila dah masak tu, saya letak plk coklat masakan.. ini semua nak pastikan en.suami berselera nak makan.. takde lah rasa durian semata2 kan... hehe mmg menjadi lah kombinasi durian ngn coklat nih. seeedap sgt2. tp bagi penggemar durian mcm saya nih, mmg terasa kurang sikit rasa durian tu.. klu tambah kasi lebih sikit mesti laaagi sedap.

 DURIAN CAKE

source: food.com
( atie cp dr rumah izah ye )
Bahan:
170 g tepung naik sendiri -diayak
170 g butter
140 g gula
115 g durian lecek
4 kuning telur
4 putih telur - dipukul
*sikit vanila esssence saya tambah ( atie tak masuk pun )

Directions:

1. Panaskan oven suhu 180 C.
2. Pukul butter degan gula hingga gebu.
3. Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi.
4. Pukul sebati setiap kuning telur sebelum memasukkan yang lain.
5. Masukkan durian lecek dan pukul lagi sebati.
6. Seterusnya, masukkan pula putih telur yang telah dipukul tadi.
7. Akhirnya masukkan tepung. * saya masukkan vanilla essence sedikit.
8. Masukkan ke dlaam loyang 8x8 yang digris atau di alas kertas minyak.
9. Bakar selama 1 jam. * saya bakar selama 40 minit.

5 comments:

Sheila Shafeareen said...

As'salam wah ada kek durian juga kat cini...tumpang mkn je leeee bolehhh

Fitri Senin said...

sedap ek durian+coklat..???br dgr juga..unikla resepi

Mamamya said...

wahhhh...mcm best je ni...musim durian sana sini buat resepi masak2 b'asaskan durian...;D

ni pun tgh menanti kuih serimuka durian siap di masak....buat mlm ni utk sarapan esok pagi....:D

waficomel said...

Sedapnya .......... bila nk cuba, kena beli mixer baru dulu, hehheheh

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam atie..
selamat berkenalan... wahh.. bestlah blog atie.. mcm2 ada.. kebetulan ye kat sini pun ada kek durian yg dimarbelkan ngan coklat.. hehehe.. nampak sedap tuu.. kek nampak gebuss.. akak punya kek agak lembab sikit.. ikut resepi hanaz manis..
thanks ye sudi jenguk blog akak.. akak follow ye..