Recent Posts

Wednesday, March 16, 2011

blueberry cheese tart... best!

assalamualaikum...

alhamdulillah.. berjaya juga melaksanakan misi utk membuat cheese tart malam semalam setelah sekian lama memendam hasrat hehe. ambik resipi nih kat blog mamafami . sebelum nih dah kumpul resipi dr sumber2 yg lain, tp bila jenguk sana, mcm lagi mudah je.. makin bersemangat lah saya utk mengetart nih. sebelum nih penah buat tart telur kat sini


kulit2 tart yg dah siap dibakar.. tunggu nak isi filling je
abaikan rupanya yg tak berapa cantek

sbnarnya nak buat filling blueberry 2 b'bentuk hati..
hmm tak dok seni.. jd lorek2 ala marble jelah kan

tunggu utk masuk oven kali ke2 nya..
nak tengok resipi ngn lebih lanjut lagi boleh jenguk sini

PASTRYSource : Chef Anuar
Ingredients :
160g butter
80g castor sugar
1 teaspoon vanilla
a pinch of salt
1/2 egg ( saya pakai sebijik )
250g flour

Method :


1. Beat butter and castor sugar till well combined. Add in egg, vanilla and salt.
2. Add in flour and mix till a soft dough is formed.
3. Keep in the regfrigerator for about 30 minutes.
4. Press into the tart shells moulds and prick some holes onto the pastry.
5. Bake for 20 minutes or until golden brown in a preheated oven at 180 C

FILLING
Source : Chef Alex Goh

Ingredients :
250g Philadelphia Cream Cheese
60g castor sugar
20g butter
1 egg (grade B)

Method :

1. Cream the above ingredients. Place in the piping bag.
2. Pipe the filling onto the tart shells.
3. Place a bit of blueberry pie filling on top and using a toothpick, make a pattern on top.
4. Return to the oven and bake for another 10 minutes, using the bottom heat only.



semua sekali dapatlah 38 biji..

blueberry cheesetart nih sedaaaaap sgt2. nyesal tak cuba awal2 dulu lg hehe saya nih takut sikit nak try resipi yg pakai cream cheese takut tak jadik.. hehe maklumlah keju seketul dah bape hinggit  ( kedekut bunyinya.. )
en.suami tanya : klu letak cekelat boleh tak ganti filling blueberry?
biasala kan klu dah gemar cokelat.. hehe buleh2 bang. nanti buat sekali lg saya letak cekelat plk . auni konfem suka punya lah.. malam td pun dia korek makan filling keju tu je. sayang plk kat pastry tuh, penat ibu duk tekan2 nak bagi tomei.

**trima kasih pd en.suami yg sgt rajin ambik gambar hehe




6 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

wah! nilah cheese tartnya, ya... ha, lepas ni jgn lupa buat yg coklat pulak, dah ada pmintaan tu... hehehe

Fitri Senin said...

nak cuba tp xreti..kihkihkih..nampak cantik..

Mamamya said...

wahhh..bestnya...akak baru je order dgn kawan..ntah bila la nak buat sendiri yer...mcm senang juga cara membuatnya.... :)

Momma Mia said...

nak juga atie... sedapnyaaaa

CWM said...

tumpang tanye... yg pastri tu kan.. flour tu guna tepung gndum biasa ke guna superfine punye?
TQ..

atie @ ejay said...

CWM
saya pakai gandum biasa je:)
cubalah..sedap:)