sebenarnya kerabu nih dah habis pun..hehe
buat lauk utk makan tengahari jumaat aritu
tak mahu makan ngn nasi pun buleh jgk
ratah mcm tu je..mmg best sgt2
resipi asalnya ialah " kerabu sardin bersama daun selom "
ambik resipi ni dlm majalah WANITA Mac 2009
tp saya ubah ikut citarasa sendiri kes nak abiskan stok tuna
resipi asalnya mcm kat bawah 2..
bahan2:
1 tin kecil sardin ( saya pakai tuna ayam brand )
2 ikat daun selom ( pandai2 la budget )
2 tangkai bunga kantan hiris halus
2 batang serai hiris halus
1 labu bawang besar potong dadu
5 tangkai cili padi ( saya ganti ngn cili besar )
1 1/2 sudu kerisik ( saya tak guna pun )
jus limau kasturi sekucupnya ( saya lebih suka pakai limau nipis )
garam secukupnya
cara sedia :
1. isi ikan sardin dihancurkan terlebih dahulu.
2. masukkan daun selom, bunga kantan dan serai bersama isi ikan sardin
3. campurkan semua bahan lain dan gaul sebati
No comments:
Post a Comment