Recent Posts

Saturday, January 8, 2011

boleh ke? boleh ke?..mcm 1st time dpt baby je..

a'ah..mcm baru timang anak sulung je kan?? boleh ke?? haaa... maksud saya nak bf sepenuhnya my lil boy nih.. kesian cik auni.. dulu ibu krg persediaan, cetek ilmu, lambat gali info ttg penyusuan badan nih.. kesannya, auni yg terima akibatnya kan?? rasa sedih, bersalah, berdosa n mcm2 bagai  lg perasaan..

skrg bila tengok baby ali nenen, auni akan pergi dekat... tengok je. bila saya tanya :

''.....auni nak nenen ibu tak?.."
dia geleng2 kepala.. " amaauu...eeeiii akooooot"
ngn memek muka yg mencurigakan dan menakutkannya
maksudnya.. tak mau.. eeeiii takut!pastu cpt2 dia tarik baju saya dan tudung.
oooh kesian kamu auni... skrg dia akan kata tuh nenen adik punya.

skrg baru saya rasa satu pengalaman yg berbeza. masa auni dulu bm saya mana ada mcm skrg. awal2 lg dh mmg kena sulam ngn fm lg.. pastu lps 4bln.. terus auni reject bm mgkin sbb dia tak kenyang.. lalu terus kering kontang.

nih target saya, utk 6bln pertama dulu.. insyaAllah, saya akan sedaya upaya utk jayakannya. siap bagitau en.suami yg saya sgt2 perlukan sokongan dia.. bkn money support utk beli breast pump mahal2.. tp cukup bermakna moral support je..

Ok..masih duk godek2 lg ttg ilmu penyusuan ni
ibu2 kat luar sana yg dah berjaya,
boleh la tolong share kan tips, ilmu, info berkaitan ngn bf  ngn atie ye:)

1 comment:

Momma Mia said...

InsyaAllah Atie pasti boleh...
Caiyok2 utk 6 bulan!!
Damia skrag ni w/pun dah fm pasti akan skali skali sua mulut ke nenen bila adik menyusu... takpe keep offer ke Auni, one fine day nnti dia pasti punye keinginan utk merasa skali lg nenen mama dia...
masa tu priceless..