Tuesday, April 16, 2013

cekur muncul kembali

assalamualaikum...



alhamdulillah..ingatkan dah mati dan tak boleh diselamatkan lagi
petang semalam masa duk "bersih kawasan", ku nampak hijau di bawah rumput2 kering
sebenarnya dah lama cekur ni "mati" kekeringan
tapi mungkin rizomnya masih "bernafas" di bawah tanah sana
dalam seminggu ni, hujan sentiasa turun je lewat petang, meniupkan semangat untuk cekur bertunas kembali


insyaALLAH, bila line clear.. budak kecik tu tidur lena..akan alihkan cekur ni ke dalam pasu
nak bela cekur ni bagi sihat , rasa nak belajar makan cekur nih buat ulam mentah
yang saya tahu guna, daun cekur masuk dalam gulai lemak kuning je hihi
tengok orang makan buat ulam macam best jugak kan?



pegaga yang saya semai ni macam nampak ada perkembangan yang memberangsangkan je..
yang ni mungkin dah masuk 2 minggu lebih kot..
dan ada satu bekas lagi baru semai sehari dua nih..
bila lah agaknya boleh petik pegaga ni kan hihi

11 comments:

  1. salam atie....ros suka ulam cekur cicah sambal belacan. btw panjang umur si cekur tu ye ;)

    ReplyDelete
  2. betul tu... ubi cekur elok makan mentah wat ulam.. utk ibu2 lepas bersalin kata org lagi baik.. hmmm teringin nak cari cekur gak ni.. nak singgah umah mak saudara lah.. dia banyak pokok cekur.. nak kecek ubi dia..

    ReplyDelete
  3. tun ada 2 pasu pokok cekur, baru nk mmbesar, geng blogger kasi. sbb xpenah makan, jd xtau nk masak ape. hihi

    ReplyDelete
  4. @rostina76
    wsalam kak ros.. hmm boleh cuba gak nih :)

    ReplyDelete
  5. @JaSSNaNi
    yeke?tak biasa mkn.tp bila duk utara nih,jumpalah dorang campur dlm kerabu n gulai

    ReplyDelete
  6. @tun_telani
    tun cuba masukkan daunnya dl gulai lemak kuning,sedap jgk hihi

    ReplyDelete
  7. owh jeleznya, pokok pegaga dah menjadi

    ReplyDelete
  8. org kata mkn cekur tuk awet muda...besnya tgk pegaga atie..pasni blh buat ulam & resepi kerabu la pula kan.. :)

    ReplyDelete

pengomel comel berbisik