Assalamualaikum...
kali kedua mencuba nasi limau purut... pandai2 ku tambah nama nasi ni..asalnya nasi limau purut je..hehe
1st time masak aritu, bawak ke sekolah.. bangun masak sebelum subuh.. takdenya nak ambik gambar bagai...
pelengkap hidangan, saya masak rendang daging moden gitu... berkuah tp kaya ngn lemaknya..
cukup rasa daun kunyit dan hirisan daun limau purut...
sebenarnya dah lama masak nasi ni... waktu tu saya keje ari sabtu sekolah ganti..
malamnya awal2 masak rendang dan buat acar..
pagi2 masak nasi sebelum turun ke sekolah...
alhamdulillah, sempat sediakan juadah buat suami dan anak2
kasihan en.suami yang kena jd pengasuh hari tu...
esok keje lagi... terpaksa tinggalkan anak2 dekat en.suami sekali lagi...
NASI LIMAU PURUT
By : Chef Zaidah Mohd Noor
Rujukan : Buku masakan
Cita Rasa Malaysia 1000 resepi Unggul
sumber : Kak Ita Masam Manis
2 sudu besar margerin
1.5 cm halia ~ kupas dan hiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
4 ulas bawang merah ~ dihiris
1 batang serai ~ dititik
3 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
500 ml air
125 ml pati santan
1 sudu besar stock ayam
2 cawan beras Basmathi ~ di cuci bersih dan toskan airnya
4 titik pewarna hijau
Panaskan Margerin di dalam periuk
Tumiskan bahan-bahan hiris hingga wangi
Masukkan serai dan daun limau purut, kacau sebentar
Apabila dah harum masukkan air, garam, santan, stock ayam dan beras
Kacau sedikit dan biarkan sehingga air nasi kering
Apabila kering, titiskan dengan pewarna hijau
Gaul sebati dan biarkan hingga nasi masak sepenuhnya.
Amboiiii..nampak pun dah menyelerakan. Belum lg rasa tuh!
ReplyDeleteSalam kenal & ziarah Atie..
ReplyDeletebest nyer dtg sini..hehehe nasi daun limau purut n the geng nmpk menggancam!! hehehe
>>mak lagenda
ReplyDeletealhamdulillah...sedap mata memandang, perut kenyang suka hati hihi
>>mama hawa
ReplyDeletesalam kenal..trm kasih sudi singgah. hihi memang mengancam:)